Κακοποιήσεις στον αρχαιολογικό χώρο φαίνεται πως έχουν γίνει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκευή + 13».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το κράτος παρέδωσε το νησί στον κύριο Κώστα Τσόκλη με αφορμή την επιθυμία του να παρουσιάσει εκεί μια έκθεση για τους λεπρούς.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, άρχισε να κακοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο, παραμορφώνοντας κτίρια, χτίζοντας τοίχους σε ενετικά κτίσματα (Αρμερία), κακοποιώντας επάλξεις του φρουρίου (οχύρωση Mezzaluna Moceniga) και παραδίδοντας το εσωτερικό ολόκληρων διατηρητέων κτιρίων (Τζαμί – Νοσοκομείο Λεπροκομείου) στη διάθεση των επισκεπτών, στους οποίους προσφέρει πινέλα και μπογιές για να γράφουν στους τοίχους ό,τι τους καπνίσει: καρδούλες, αρχικά ονομάτων με ημερομηνίες «σ’ αγαπώ», «Γιάννης-Ευριδίκη», «Κούλα και Μιχάλης», κ.ά.

Ο φαλλός στον τοίχο

Στους τοίχους του παλιού νοσοκομείου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει ζωγραφισμένος με κόκκινη μπογιά κι ένας φαλλός που… εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.

Το νησί-φρούριο ζει μια ακόμη περιπέτεια βάρβαρης κακοποίησής του και πρωτοφανών βανδαλισμών μιας και αυτό παραδόθηκε στα χέρια του κυρίου Τσόκλη-1930. Αυτός ο αριθμός αφορά, σύμφωνα με την «Π+13», στο έτος γέννησης του κυρίου Τσόκλη και είναι γραμμένος με μαύρη μπογιά ακόμη και στην κεντρική πύλη του φρουρίου.