Από σήμερα απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους με τους παραβάτες να απειλούνται με αυστηρά πρόστιμα. Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει χαριστικά σε καπνιστές και επιχειρήσεις, με συστάσεις, οι οποίες, όμως θα λειτουργούν αθροιστικά σε περιπτώσεις συνεχόμενων υποτροπών.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται συχνοί έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα, τους επόπτες δημόσιας υγείας του Υπουργείου και των Νομαρχιών και από την Δημοτική Αστυνομία, ενώ το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτίμησε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα έχει θετικές επιπτώσεις, τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην προστασία της υγείας των παθητικών καπνιστών.

Σήμερα στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «1η Σεπτέμβρη, κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε τη ζωή», στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.