Μητέρες, εργαζόμενες, σύζυγοι, βρίσκουν, παρά την πιεστική τους καθημερινότητα, τον χρόνο για καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση «la mam art», που εγκαινιάστηκε σήμερα, δίνει την ευκαιρία σε 52 γυναίκες, αυτοδίδακτες, που ποιούν «τέχνη εν οίκω» να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό.
Σε δύο ορόφους στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα εκτίθενται πίνακες, κοσμήματα, κεραμικά, κεριά, διακοσμητικά αντικείμενα, τσάντες, αξεσουάρ, t-shirt.
Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ζητήθηκε από τις καλλιτέχνιδες να δημιουργήσουν και ένα έργο αφιερωμένο στην πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις αναπάντεχο, όπως μια καρφίτσα με τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και ένα χάρτινο καραβάκι με φωτογραφίες από την παλιά Θεσσαλονίκη.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Μπελίδου η διοργάνωση ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια δειλά-δειλά με 11 γυναίκες. «Κάθε χρόνο ήταν όλο και περισσότερες αυτές που ήθελαν να πάρουν μέρος. Έτσι ανακαλύψαμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυναμική αυτοδίδακτων καλλιτεχνών στην πόλη μας. Φέτος φτάσαμε τα 52 άτομα. Είναι όλες τους πάρα πολύ υψηλών προδιαγραφών καλλιτέχνες παρόλο ότι είναι αυτοδίδακτες», πρόσθεσε.
Τιμώμενη καλλιτέχνης είναι η καταξιωμένη ναΐφ ζωγράφος, Σοφία Καλογεροπούλου, που έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, πτυχιούχος Νομικής και έχει σπουδάσει Μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στη Βιέννη. Εμφανίστηκε κάνοντας επιτυχή καριέρα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ την περίοδο 1996-1997. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη, όπως οι περισσότεροι ναΐφ καλλιτέχνες.
Τα θέματα της είναι από την όπερα, λόγω και των μουσικών καταβολών της, από την μυθολογία, την ποίηση, την παράδοση, «από πράγματα που πρέπει να διασώζονται και να τα περνάμε ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές», όπως δήλωσε η ίδια στο ΑΜΠΕ.
«Ξορκίζω αυτά που φοβάμαι με χρώματα. Και προσπαθώ να φτιάχνω κόσμους που θα ήθελα και εγώ να ζω μέσα σε αυτούς», τόνισε η κ. Καλογεροπούλου και πρόσθεσε ότι «η τέχνη γενικά, αν δεν λύνει προβλήματα, λυτρώνει την ψυχή και παρηγορεί».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου και θα συνοδευτεί από παράλληλες εκδηλώσεις όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, διαλέξεις και βραδιά μουσικής και ποίησης.