Όλο και περισσότερα σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση των Τούρκων στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους Έλληνες στρατιωτικούς, που φέρονται να πέρασαν τα σύνορα και τελικά συνελήφθησαν.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει πλέον συναγερμός και το θέμα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Πέμπτη που έγινε το περιστατικό, μέχρι την Παρασκευή που υπήρξε η ενημέρωση και το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, αλλά ακόμη μέχρι και χθες Δευτέρα, η κινητοποίηση δεν υπήρχε σε επίπεδο πρωθυπουργού.
Το θέμα χειριζόταν αρχικά το ΓΕΣ, στη συνέχεια μετά από μερικά 24ωρα μπήκε στο παιχνίδι και το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο σήμερα γίνεται μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ταυτόχρονα το θέμα φτάνει στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ, ο Πάνος Καμμένος. Στο Μέγαρο Μαξίμου την ενημέρωση για τους δύο Έλληνες στρατωτικούς θα κάνει ο Νίκος Κοτζιάς.
Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αδριανούπολη να απορρίψει το αίτημα των δικηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών για την αποφυλάκισή τους έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, δημιουργώντας ανησυχία στην Αθήνα.
Πλέον είναι εμφανές ότι η Τουρκία παίζει το δικό της παιχνίδι και προκαλεί τουλάχιστον καθυστερήσεις. Πόσο θα κρατήσουν αυτές οι καθυστερήσεις είναι άγνωστο…
Μάλιστα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Όπως είναι φυσικό εύλογα προκαλείται το ερώτημα γιατί οι Τούρκοι έβαλαν τους Έλληνες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αφού επισήμως κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι για κατασκοπεία. Να σημειωθεί πάντως ότι γίνεται έρευνα για το θέμα της κατασκοπείας, αλλά δεν προκύπτει κάτι μέχρι αυτή τη στιγμή.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ανοικτό άφησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το ενδεχόμενο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης να διωχθούν για κατασκοπεία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας».
«Αν προκύψει τέτοια κατηγορία θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια», τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε χθες ότι κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, επομένως δεν έχει προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας. «Θα ήταν μια ακραία εκδοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με σεβασμό το διεθνές δίκαιο, και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω», πρόσθεσε.
«Μετά την επικοινωνία μου με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία» τόνισε ο Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει γεμίσει τις συγκεκριμένες τουρκικές φυλακές.
Σε ίδιου τύπου φυλακές ήταν για 365 ημέρες έγκλειστος ο τουρκικής καταγωγής γερμανός ανταποκριτής της εφημερίδας die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ. Ήταν έγκλειστος για ένα χρόνο χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία.
Καμμένος: Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας
Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνησή του εισαγγελέα της Τουρκίας να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, οι δύο στρατιωτικοί αυτοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της δίκης, αλλά στο προξενείο.
«Είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ‘Ελληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι θα πέρναγαν στη χώρα από εκείνο το σημείο, είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν μέσα στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν».
«Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας ότι «μετά το πέρας της Συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ».
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ένοπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
H τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής
Προς το παρόν τουλάχιστον, και επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,, με τους οκτώ Τούρκους στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στην Αθήνα.
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και δη το εθιμικό διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».
Handelsblatt: Η Τουρκία κρατάει τους δύο ως ενέχυρο
Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογεί η Handelsblatt και υποστηρίζει ότι «η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».