Την αποφυγή «σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για τον ήδη δοκιμαζόμενο ελληνικό ερευνητικό ιστό» επιδιώκουν η Ομοσπονδία των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), με επιστολή την οποίαν απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη, σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργου με φυσικά πρόσωπα.
Οι καθηγητές κάνουν λόγο για «αναίτια γραφειοκρατία που θα προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα», μετά την ψήφιση του νόμου 4057, του 2012. Ζητούν, παράλληλα, την εξαίρεση από τις νέες ρυθμίσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ανάθεσης έργου, που αφορούν σε όλα τα ερευνητικά έργα, συγχρηματοδοτούμενα και μη, τα οποία υλοποιούνται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων.
Σύμφωνα με τον νόμο 4057/2012, για την σύναψη μιας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή ανάθεσης έργου σε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο των ερευνητικών έργων- συμπεριλαμβανομένων του ΕΣΠΑ- που διαχειρίζονται οι Ειδικοί Λογαριασμοί (ΕΛΚΕ) των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων απαιτούνται, πλέον, η έκδοση Πράξης υπουργικού Συμβουλίου (υπογραφές 4 υπουργών), η βεβαίωση του γενικού γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου που χρηματοδοτεί το έργο ή εποπτεύει το φορέα υλοποίησης, η βεβαίωση του φορέα υλοποίησης και η σύνταξη προκήρυξης και η αποστολή της στο ΑΣΕΠ.
Οι ρυθμίσεις αυτές «φαίνεται να έχουν ως βασικό στόχο τη μη μετατροπή των εκάστοτε συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, η οποία, όμως, γινόταν βάσει νόμου που θεσμοθετήθηκε από την ίδια την Πολιτεία», όπως τονίζουν οι καθηγητές και οι ερευνητές.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στο γραφείο του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στους προέδρους όλων των πολιτικών κομμάτων.