Περισσότερο από μία ώρα κράτησε η συζήτηση του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ). Αφορμή ήταν η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η οποία είχε καταρτισθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς διευκολύνει τις απολύσεις από τους εργοδότες τους.
«Έγινε ένας ειλικρινής και σοβαρός διάλογος, εκφράστηκε αμοιβαίος προβληματισμός για τη ουσία των θεμάτων», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης μετά τη συνάντηση. Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για τη έναρξη τριμερούς διαλόγου σχετικά με όλα τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχ. Κουρουτός δήλωσε: «Συζητήσαμε μόνο το θέμα της τροπολογίας. Είναι μείζον θέμα και βαθιά πολιτικό. Προβληματίστηκε έντονα ο υπουργός Παιδείας για το δίκαιο των αιτημάτων μας». Όπως μάλιστα τόνισε, η τροπολογία που έχει κατατεθεί δεν απαντάει στα θέματα της ανεργίας των εκπαιδευτικών, καθώς σε πολλά ιδιωτικά σχολεία εργάζονται σήμερα και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.
Δήλωσε ακόμη ότι σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα για την ιδιωτική εκπαίδευση, ένας εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί τον πρώτο χρόνο της πρόσληψής του αν κριθεί ότι δεν είναι καλός στη δουλειά του, κάτι που ισχύει και για τον δεύτερο χρόνο. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε καταργεί το δικαίωμα προσφυγής για καταχρηστική απόλυση στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.
Επεισόδιο, όμως, σημειώθηκε το πρωί στην είσοδο του υπουργείου όπου αστυνομικοί πέρασαν από αυστηρό έλεγχο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, κάτι που οι ίδιοι κατήγγειλαν στον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Όπως είπε ο κ. Κουρουτός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος.
Με την επίμαχη τροπολογία, πάντως, αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων εκπαιδευτικών (που έως σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών) και η αρμοδιότητα αυτή περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.
Ορίζεται ακόμη ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η τυχόν καταχρηστικότητα της καταγγελίας ελέγχονται μόνον δικαστικώς και όχι διοικητικώς» (οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, δηλαδή, μπορούν πλέον να καταγγέλλουν την απόλυσή τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, όπως γινόταν ως σήμερα).