Τα κλειδιά των φυλακών του Κορυδαλλού φαίνεται πως είναι οικογενειακή υπόθεση για την 47χρονη Μαρία Στέφη, η οποία εδώ και λίγες μέρες έγινε η πρώτη διευθύντρια στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.
Το νέο αφεντικό των ανδρικών φυλακών, στα κελιά των οποίων φιλοξενούνται περισσότερα από 2.300 άτομα, γνωρίζει καλά τον κόσμο των κρατουμένων πολλά χρόνια πριν αρχίσει τη δική της διαδρομή στον χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Τα πρώτα ακούσματα προφανώς τα είχε από τον ίδιο της τον πατέρα Γιώργο Στέφη, ο οποίος περίπου δύο δεκαετίες πριν είχε περάσει από το πόστο που τον διαδέχθηκε σήμερα η κόρη του. Λέξεις όπως κελιά, συνθήκες κράτησης, σωφρονισμός, απόδραση ήταν μέρος της καθημερινότητάς της.
Αναλαμβάνοντας το τιμόνι των φυλακών, κουβαλάει μαζί της εκτός από τις αναμνήσεις των εφηβικών χρόνων την προσωπική της εμπειρία, κυρίως από τη θητεία της ως διευθύντριας του νοσοκομείου κρατουμένων του Κορυδαλλού μέχρι το 2012. Συνάδελφοί της εκτιμούν πως μπορεί «να βάλει τα γυαλιά σε πολλούς άντρες προκατόχους της».
Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της και γνωρίζουν τη διαδρομή της λένε πως για τη Μαρία Στέφη εκείνο που προέχει είναι «οι κρατούμενοι να αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι που κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην κοινωνία και όχι σαν χρεοκοπημένοι ή ξοφλημένοι πολίτες».
Ισως γι’ αυτό, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έθεσε ως προτεραιότητά της, όπως και σε άλλες φυλακές, να μη δέχεται ο Κορυδαλλός άλλους κρατούμενους παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα Νέα, αν κάτι την χαρακτηρίζει, είναι το αυστηρό υπηρεσιακό της προφίλ εντός κι εκτός τειχών του Κορυδαλλού. Η σχέση της με τη δημοσιότητα είναι ανύπαρκτη, καθώς δεν θέλει να προβάλλεται το πρόσωπό της αλλά μόνο το έργο της για όσο καιρό μείνει εκεί.
Ανθρώπινες συνθήκες κράτησης – γιατροί και μέσα στις φυλακές – καλή ποιότητα φαγητού είναι το τρίπτυχο των στόχων που φιλοδοξεί να πιάσει η νέα διευθύντρια. Γι’ αυτό και από τα πρώτα είδη που προσπαθεί να συγκεντρώσει είναι στρώματα ώστε οι κρατούμενοι να μην κοιμούνται στο πάτωμα.
Η Μαρία Στέφη, έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών, πριν αναλάβει για πρώτη φορά καθήκοντα στη θητεία της μέσα στις φυλακές είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και ακολούθησε μεταπτυχιακό στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων.
Στην πορεία, πέρασε από διάφορα πόστα όπως γραμματειακή υποστήριξη σε εισαγγελείς – επόπτες του Κορυδαλλού, έχει διενεργήσει ένορκες διοικητικές εξετάσεις, έχει πάρει μέρος σε προγράμματα εκπαίδευσης σωφρονιστικών υπαλλήλων, αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογής μεταναστευτικής πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπάλληλος του Τμήματος Διοίκησης στις φυλακές Κορυδαλλού είχε ως αντικείμενο την εκτέλεση ποινών και θέματα αλλοδαπών (απελάσεις, μεταφορές, εκδόσεις, παραμονή με όρους στη χώρα), ενώ παλαιότερα ήταν επιφορτισμένη με μεταγωγές κρατουμένων για λόγους υγείας, παραλαβές κ.ά.