Διευκρινίσεις για τις ενέργειες της φρεγάτας ΕΛΛΗ και ανδρών του λιμενικού σώματος που επέβαιναν σε αυτή, όταν διατάχθηκε να ελέγξει πλοίο για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα, στα τέλη Μαΐου του 2016, δίνει αποψινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Λοβέρδου, «τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαΐου 2016, στις αρμόδιες υπηρεσίες του λιμενικού σώματος περιήλθε από διωκτικές αρχές κράτους της Ε.Ε. η πληροφορία πως σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης έπλεε το υπό τουρκική σημαία πλοιάριο με την ονομασία «Μουράτ Τερζή», το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Κατ’ εκείνη την στιγμή, όλες οι δυνάμεις του λιμενικού σώματος ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο ‘Αγιο Όρος. Στο σημείο όμως που έπλεε το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών πλοιάριο, κατέπλευσε η φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «Έλλη» που παρέπλεε στην περιοχή λόγω της διεξαγόμενης πολεμικής άσκησης «Phoenix Express»«.
Στην ερώτηση προστίθεται ότι «ενώ από τους άνδρες της φρεγάτας με το σύστημα αναγνώρισης νυκτός, φαινόταν καθαρά ότι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου στη θέα της φρεγάτας έρριπτε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που, σύμφωνα με το σήμα που έλαβε το λιμενικό, περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, εντούτοις η φρεγάτα, αφού παρέμεινε επί πολλές ώρες και επόπτευε, ούτε πλησίασε ούτε προέβη σε καμία ενέργεια εναντίον των ναρκο-μεταφορέων, αλλά επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ:
– Την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ, που συμμετείχε στην ασκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.
– Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας.
– Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την μονάδα υποβρυχίων αποστολών του λιμενικού σώματος-ελληνικής ακτοφυλακής (ΜΥΑ- Λ.Σ-ΕΛ-ΑΚΤ), η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης.
– Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8 μποφώρ) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας.
– Ακολούθως η φρεγάτα ΕΛΛΗ, διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.
– Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα.
– Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI.
Κατόπιν των ανωτέρω, η φρεγάτα ΕΛΛΗ, διετάχθη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην ανωτέρω άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΝ.
Σημειώνεται πως η «Phoenix Express» είναι πολυεθνική ναυτική άσκηση υπό την Αμερικανική Αφρικανική Διοίκηση (AFRICOM) και σκοπό έχει την ενδυνάμωση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κρατών στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης και κυκλοφορίας υλικών για όπλα μαζικής καταστροφής και της διακίνησης παράνομων αγαθών και υλικών.
Στην Phoenix Express 2016 συμμετείχαν ναυτικές μονάδες από την Αλγερία, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, την Τουρκία και την Τυνησία, καθώς και εκπρόσωποι του ΚΕΝΑΠ, του Οργανισμού Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ «FRONTEX» και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).