Οι προσπάθειες των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται με τη βοήθεια του νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία με στόχο την «ηλεκτρονική θωράκιση» των ελεγκτικών μηχανισμών του, τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος, αναφερόμενη στη μεγαλύτερη, όπως τη χαρακτηρίζει, απάτη, που έχει γίνει σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου, η οποία έγινε στο υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλλιθέας.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος, υπήρξε συνεργασία των υπηρεσιών του ΙΚΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ η ζημία του Ιδρύματος ξεπερνάει τα 6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ ομολογεί ότι δεν περίμενε πως με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού ηλεκτρονικού ελέγχου θα αντιμετώπιζε μια υπόθεση τέτοιων διαστάσεων και θεωρεί βέβαιο ότι κατά την πορεία των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται, το ποσό της ζημιάς θα αυξηθεί.

Στην απάτη αυτή, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εμπλέκονται τουλάχιστον 5 υπάλληλοι του υποκαταστήματος, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τις θέσεις τους προέβαιναν αναληθώς στην πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πλαστά και ψευδή δικαιολογητικά, εξέδιδαν παράνομες αποφάσεις για χορήγηση παροχών.

Τα ποσά των παροχών αυτών με διάφορα τεχνάσματα τα καρπώνονταν εξ ολοκλήρου οι ίδιες, εκδίδοντας τις αποφάσεις παροχών στο όνομά τους ή στο όνομα συγγενικών προσώπων ή στο όνομα άλλων προσώπων- ασφαλισμένων ή μη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε άλλες περιπτώσεις είχαν συνεργούς άλλα πρόσωπα- ασφαλισμένους ή μη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στους οποίους έδιναν ένα μέρος των παράνομων χρημάτων και τα υπόλοιπα τα καρπώνονταν οι ίδιες.

Οι υπάλληλοι, οι οποίες συνελήφθησαν, κατηγορούνται για παράνομη είσπραξη συντάξεων και χορήγηση αναρρωτικών αδειών, έκδοση πλαστών ασφαλίσεων με εικονικές δηλώσεις και παράνομη χορήγηση παροχών (έξοδα μετακινήσεων νεφροπαθών, δαπάνες λουτροθεραπείας, σκευάσματα διατροφής κλπ).

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επισημαίνει ότι είναι λυπηρό να εντοπίζονται υποθέσεις απάτης στις οποίες εμπλέκονται επίορκοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, τα περιστατικά αυτά όμως, δεν πρέπει να αμαυρώνουν και να απαξιώνουν τις προσπάθειες του συνόλου των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσπαθούν με υπέρβαση των δυνατοτήτων τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων.