Τρίτη μέρα αγωνίας για τον Έβρο, καθώς οι μεγάλοι όγκοι νερού -1.394 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο- που κατεβάζει ο διασυνοριακός ποταμός, μεταφέρουν την απειλή των πλημμυρών στο κεντρικό και νότιο τμήμα του ακριτικού νομού.
Οι προσπάθειες των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων, για την αποφυγή εκτεταμένων πλημμυρών που θα απειλήσουν κατοικημένες περιοχές, εστιάζονται πλέον σε τεχνητές παρεμβάσεις εκτόνωσης του φαινομένου.
Τεχνητή κατάκλιση έγινε το πρωί στο Πύθιο, όπου οι υπηρεσίες άνοιξαν το θυρόφραγμα και πλημμύρισαν ελεγχόμενα περίπου 8.000 στρέμματα καλλιέργειες. Την ίδια ώρα έχει σπάσει υπερβλητό ανάχωμα στο Πραγγί Διδυμοτείχου, καθώς το ύψος της στάθμης του ποταμού στο Πύθιο είχε φθάσει τα 6,20 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Παράλληλα, αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στη στάθμη του ποταμού ‘Αρδα που έφθασε τα 5.30 μ. με όριο συναγερμού τα 5,20 μέτρα.
Μικροεπεμβάσεις ενίσχυσης και ανύψωσης των αναχωμάτων για την αποφυγή υπερχείλισης γίνονται νοτιότερα και στις περιοχές Λαβάρων, Σουφλίου και Λαγυνών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τεχνητής εκτόνωσης, στο ύψος του Μελισσοκομείου.
Κλιμάκια της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του στρατού και της αστυνομίας , μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο που απειληθούν και χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά. Ταυτόχρονα, άρχισε και η πρώτη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια που πλημμύρισαν στο Ορμένιο Έβρου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν.
Το έργο των υπηρεσιών δυσχεραίνουν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή, με χιονοθύελλες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να μη λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.