Τέλος στις πρακτικές τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών για την είσπραξη οφειλών επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο στη Βουλή. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το νομοσχέδιο προβλέπει επέκταση στις τράπεζες αλλά και σε άλλους δανειστές (αλυσίδες και πολυκαταστήματα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.ά.) τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις εισπρακτικές εταιρείες.
Επίσης, θα δίνονται σημαντικές αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ώστε να ασκεί ελέγχους για παραβίαση των κανόνων.
Όπως γράφει η εφημερίδα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009, έθεσε περιορισμούς μόνο στις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών για τη λειτουργία τους και τον τρόπο ενημέρωσης των οφειλετών για τα χρέη τους. Έτσι, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου τράπεζες και άλλοι δανειστές όπως για παράδειγμα αλυσίδες και πολυκαταστήματα που πωλούν με δόσεις, εταιρείες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ.
Έτσι, πολλές φορές οι οφειλέτες ακόμη και για λίγες ημέρες καθυστέρηση στην πληρωμή λογαριασμών είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές είσπραξης του χρέους τους.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:
-υποχρεωτική αποχή των εταιρειών από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους οφειλέτες για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δηλώσει κατά τη δεύτερη ή σε οποιαδήποτε επόμενη επικοινωνία ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση
-συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τους οφειλέτες, που θα αφορά μόνο τις εργάσιμες ημέρες
-υποχρεωτική καταγραφή της επικοινωνίας και τήρηση αρχείου για τρεις μήνες