Άλλαξε το πρόγραμμά της η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου και αύριο θα επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, όπως είπε η ίδια στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας σε ερωτήσεις του αντιπροέδρου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, καθώς και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών.
«Έχετε την πλήρη συμπαράστασή μας. Ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας για τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου» δήλωσε η κ. Κρέτσου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επισήμανε ότι έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 100% χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές και αναρωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις απασχόλησης για τους νέους μέσω της Εγγύησης Απασχόλησης για τη νεολαία. Ή γιατί δεν μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε πλήρως και στο 100% ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που έχουν χάσει το βιος τους και ζουν μέσα σε αυτοκίνητα. Στη Μαδέρα έχουν καεί σπίτια από πυρκαγιές… Γι’ αυτό, όπως σας είπα, αύριο κιόλας θα πάω στα νησιά που έχουν πληγεί από τον εγκέλαδο. Γιατί είναι εύκολο να κάθεται κάποιος στις Βρυξέλλες και να λέει “δεν συμφωνώ με την πλήρη χρηματοδότηση 100%”… ρωτήστε όμως τα κράτη-μέλη που δεν έχουν τα κονδύλια, πού θα βρουν να χρηματοδοτήσουν έστω και κατά 5% τέτοιες ενέργειες».
Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε στην κ. Κρέτσου τα προβλήματα από τον σεισμό στην Ελλάδα και την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «δείχνουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης και ειδικά για την Ελλάδα, που υποφέρει από μια πολύχρονη λιτότητα και ύφεση επτά χρόνων, τα ευρωπαϊκά κονδύλια -και όχι απλώς τα κροκοδείλια ευρωπαϊκά δάκρυα- πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί ο ανθρώπινος και κοινωνικός πόνος».
Κάλεσε, επίσης, τον ευρωπαϊκό Βορρά να δείξει έμπρακτα στον ευρωπαϊκό Νότο και την ανατολική Ευρώπη την αλληλεγγύη του, ενισχύοντας και όχι υπονομεύοντας, την πολιτική συνοχής και υπογράμμισε: «Το μήνυμα του ευρωκοινοβουλίου είναι ισχυρό και σαφές: Η πολιτική συνοχής όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί μετά το 2020, αλλά πρέπει και να ενισχυθεί. Γιατί οι ανισότητες και οι κοινωνικές και οι περιφερειακές, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και το ίδιο και η ανεργία και η φτώχεια και η απόσταση ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες και περιφέρειες. Δίχως ισχυρή πολιτική συνοχής, χωρίς έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κινδυνεύει η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική. Όταν όλοι μαζί δουλεύουμε για κάτι, αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τότε η ίδια η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας διαλυτικής κρίσης».
«Θα δώσω μάχη μέχρι τελευταίας ρανίδος για την πολιτική συνοχής. Είναι ο συνδετικός ιστός που μας κρατά ενωμένους» απάντησε από την πλευρά της η κ. Κρέτσου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κ. Κρέτσου, απόψε στις 20.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.