Με μητέρα από την Αλεξανδρούπολη και πατέρα «δηλωμένο» φιλέλληνα, η 29χρονη βουλευτής διεκδικεί την ηγεσία της καναδικής… Νέας Δημοκρατίας βάζοντας πλώρη για την πρωθυπουργία της χώρας.
Είναι μόλις 29 χρόνων, έχει καταγωγή -λόγω της μητέρας της- από την Αλεξανδρούπολη και θέλει να… κυβερνήσει τον Καναδά. Ο λόγος για την ομογενή βουλευτή Νίκη Αστον, η οποία το περασμένο καλοκαίρι παντρεύτηκε τον Καναδό αγαπημένο της στην ακριτική πόλη και τον Μάρτιο του 2012 θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος με το οποίο εκλέγεται.
Η Νίκη είναι μία από τους εννέα υποψηφίους -η νεότερη- στην κούρσα διαδοχής του ηγέτη της καναδικής Νέας Δημοκρατίας (Κεντροαριστερά), Τζακ Λέιτον, ο οποίος πέθανε πρόσφατα από καρδιακό επεισόδιο, αφού πρώτα είχε οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μεγάλη εκλογική άνοδο στις ομοσπονδιακές εκλογές, τον περασμένο Μάιο.
Τότε η Νίκη Αστον επανεκλέχτηκε ως βουλευτής με ποσοστό 51,1% στην περιοχή της Μανιτόμπα, όπου ο πατέρας της Στιβ Αστον είναι επαρχιακός υπ. Μεταφορών. Πρόκειται για έναν «δηλωμένο» φιλέλληνα, ο οποίος όχι μόνο παντρεύτηκε Ελληνίδα, αλλά και πρωτοστατεί για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως γραμματέας της Καναδικής Επιτροπής. Η μητέρα της 29χρονης, Χάρις Δημητρακοπούλου, έχει γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Η Ν. Αστον κρατά μέσα της την Ελλάδα, δηλώνει υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της και μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, την οποία δηλώνει ως μητρική της. Μιλάει επίσης αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, ενώ μαθαίνει κινέζικα, ρωσικά και τουρκικά!
Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του κόμματος την έκανε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου στο Μόντρεαλ.
«Έχω συζητήσει με πολύ κόσμο, φίλους, ανθρώπους που παρακολουθούν τη δουλειά μου στη Βουλή. Ολοι με ενθάρρυναν να διεκδικήσω την αρχηγία του κόμματος» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η φιλόδοξη Ελληνοκαναδή.
Όσο για την άποψη που έχουν οι Καναδοί για την Ελλάδα, η Άστον λέει: «Αναγνωρίζουν ότι είναι μια σπουδαία χώρα όσον αφορά την Ιστορία, τον πολιτισμό. Επίσης είναι μια χώρα που γνωρίζουν μέσα από μια πολύ δραστήρια παροικία που υπάρχει στον Καναδά. Όμως χρειάζεται να ακουστούν οι φωνές μας στο Κοινοβούλιο. Λίγο πριν εκλεγώ η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος και αναγνώρισε την ΠΓΔΜ σαν “Μακεδονία”. Δυστυχώς έγινε. Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να ακουστούν οι φωνές των Ελλήνων του Καναδά μέσα στο Κοινοβούλιο».