Παίρνεις στο συνοικιακό σουβλατζίδικο να παραγγείλεις τα καθιερωμένα γυρόνια σου. Όλα καλά μέχρι εδώ…

Μέχρι που σε ρωτάει η φωνή στο τηλέφωνο: «απ’ όλα»; Κι αν δεν προνοήσεις να διευκρινίσεις τι περιλαμβάνει αυτό το απειλητικό «απ’ όλα», θα καταλήξεις πιθανότατα με πιτόγυρα ιδιοκατασκευές κι εργόχειρα!

Η σουβλακοπαραγγελία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να φαντάζει εξαιρετικά απλή, δεν είναι όμως! Ιδιαίτερα αν αλλάζεις συχνά γυράδικα και αρέσκεσαι στη γαστριμαργική ποικιλία, καταλαβαίνεις καλά τι εννοώ. Μην αφήνεις λοιπόν στην τύχη και τη φαντασία του τυλιχτή τι θα βάλει μέσα στον γύρο σου ή πώς θα στον φτιάξει. Ζήτησέ το! Να και μερικές συμβουλές για να τον απολαύσεις στο φουλ…

Τι βάζεις μέσα. Εδώ τον πρώτο λόγο έχει το γούστο σου! Έχε ωστόσο υπόψη σου ότι όσο τιγκάρεις το πιτόγυρο με ζαρζαβατικά και σος, τόσο λιγότερο γύρο θα απολαμβάνεις. Πώς να χωρέσουν όλα αυτά σε μια πιτούλα; Υιοθέτησε τον μινιμαλισμό στον γύρο σου και δεν θα χάσεις! Το μεγάλο debate της πατάτας δεν θα μας απασχολήσει εδώ∙ δεν υπάρχει άλλωστε ο «κανονικός» γύρος, μόνο ο γύρος όπως τον γουστάρεις. Τα στάνταρ πάντως συνοδευτικά είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι και απαραιτήτως το τζατζίκι. Κι όσο για τον «παιδικό» γύρο, αυτόν δηλαδή που δεν περιλαμβάνει ό,τι βρομάει (κρεμμύδι και τζατζίκι), άσ’ τον για τα παιδιά… Τέλος, υπάρχει και η τελευταία μόδα στη σουβλακοκατάσταση, ο λεγόμενος «οικολογικός» γύρος, γύρος δηλαδή χωρίς… γύρο! Απλά ασχολίαστο.

Ο καλός ο γύρος από το μπαχάρι φαίνεται. Είναι απλό: αν ο γύρος είναι φίσκα στο καρύκευμα, τότε προφανώς κάτι παίζει με την ποιότητά του. Εντάξει, ο γύρος δεν περιλαμβάνεται ούτως ή άλλως στις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να τρως ό,τι σου σερβίρουν. Ιδανικά, ο γύρος θα πρέπει να είναι μεν καλοψημένος, όχι όμως και κριτσανιστός. Δεν τρως τσιπς, χοιρινό κρέας γεύεσαι.

Η πίτα η αλάδωτη. Καλό πιτόγυρο χωρίς καλή πίτα δεν γίνεται! Τα σουβλατζίδικα της καρδιάς μας ψήνουν την πιτούλα στα κάρβουνα και δεν την καργάρουν στο λάδι. Κι όταν λέω ψήνουν, εννοώ ότι πετάνε την πίτα στα κάρβουνα ίσα που να πάρει, όχι να καρβουνιάσει και να μετατραπεί σε φρυγανιά! Για να αποφύγεις λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις, μη διστάζεις να ζητάς στην παραγγελία σου πίτα αλάδωτη και ψημένη στα κάρβουνα. Θα με θυμηθείς…

Η λαδόκολλα η «χαλαρή». Εδώ κουμάντο κάνει ο τυλιχτής, ωστόσο για σένα είναι μείζον θέμα το σωστό τύλιγμα! Τόσο ώστε να σε κάνει να αλλάξεις γυράδικο. Η λαδόκολλα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτοδεμένη, ώστε να μη βγαίνει με τίποτα, ούτε όμως και πολύ χαλαρή, ώστε να πετάγεται έξω το πολύτιμο περιεχόμενό της και να σε παίρνουν τα ζουμιά.

Περισσότερες ειδήσεις για τον άντρα στο delamagen.gr