«Θέλουμε να υπάρχουν δασικοί χάρτες και να αναρτηθούν. Επίσης, θέλουμε να υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες, που να υποστηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία της ανάρτησης και όποιοι συνδέονται με αυτήν». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου σε εσπερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους», σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και συμμετοχή του ΠΣΔΑΤΜ.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι: «το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει μέχρι τώρα στην επίλυση των προβλημάτων, που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών» και ζήτησε να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης.
Συγκεκριμένα παρουσιάζοντας τα προβλήματα και εν συνεχεία προτάσεις για την αντιμετώπισή τους ο κ. Στασινός επισήμανε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να διεκδικούνται εκτάσεις από το δημόσιο που δεν του ανήκουν, τονίζοντας ότι «ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε το χαρακτηρισμό μιας έκτασης για να μπούμε σε θέμα εμπράγματου δικαιώματος».
«Πρέπει, πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί το πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις γιατί είναι θέμα ανάπτυξης της χώρας», είπε ο Γ. Στασινός επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να λυθεί νομοθετικά σε ηπειρωτικές περιοχές, αλλά πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε και στα νησιά. Σε σχέση με τις αεροφωτογραφίες του ’45 ανέφερε ότι η ευκρίνεια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ικανοποιητική, ενώ πρόσθεσε ότι στην τότε εμπόλεμη κατάσταση ακόμα και εκτάσεις οι οποίες ήταν αγροτικές χαρακτηρίστηκαν δασικές γιατί εκείνη την περίοδο δασώθηκαν.
Πρόσθεσε το πρόβλημα με αγροτικές εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και οι οποίες δασώθηκαν κάποια περίοδο που οι ιδιοκτήτες τις άφησαν ακαλλιέργητες. Επίσης, ανέφερε το πρόβλημα με τη μη οριοθέτηση ολόκληρων οικισμών. Αναφέρθηκε και στο υπερβολικό κόστος του τέλους σε σχέση με την αξία της έκτασης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όπως ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους πολύ μεγάλες εκτάσεις και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά αυτό το τέλος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα σε περιοχές αγροτικές στις οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συμβόλαια, και δεν έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις. Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για «χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων, που είχαμε βάλει κάτω από το χαλί, τα οποία τώρα αναδεικνύονται μέσα από την ανάρτηση των χαρτών».
Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδωνας Μάμαλης ανέφερε ότι το θέμα της σύνταξης των δασικών χαρτών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας, καθώς όπως είπε, θα ξέρουμε ποια πραγματικά είναι τα δάση μας και θα βοηθήσει πάρα πολύ και τους επενδυτές αλλά και τους συναδέλφους, οι οποίοι δουλεύουνε σ’ αυτές τις υπηρεσίες για να διεκπεραιώνουν γρήγορα τα αιτήματα του πολίτη.