Στη διευκρίνιση ότι δεν χρηματοδοτούνται για τις δράσεις τους στο προσφυγικό από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησαν τα «Παιδικά Χωριά SOS».
Με αφορμή την απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε ερώτηση του γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τις προσλήψεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στη χώρα, τα «Παιδικά Χωριά SOS» εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζουν ότι δεν έχουν προσλάβει προσωπικό μέσω του αρμόδιου υπουργείου ούτε έχουν λάβει χρηματική επιχορήγηση από την ελληνική κυβέρνηση ή την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δράσεις τους στους οργανωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Όλο το προσωπικό που εργάζεται στα τέσσερα αυτά προγράμματα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχει προσληφθεί μέσω επιλογής των Παιδικών Χωριών SOS» και η δαπάνη της μισθοδοσίας τους «καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από δωρεές των Παιδικών Χωριών SOS Νορβηγίας και Σουηδίας».
Επισημαίνεται πάντως ότι η αναφορά στα «Παιδικά Χωριά SOS» στο έγγραφο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αφορά «την έγκριση που έχουν πάρει από το αρμόδιο υπουργείο για να πραγματοποιούν δράσεις σε τέσσερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων».
Σημειώνεται ότι στη σχετική ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης, κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και για χρήματα που μοιράζονται «χωρίς κανένα έλεγχο σε ΜΚΟ και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους- φαντάσματα που δεν γνωρίζει εάν εργάζονται και πού».
Επίσης, ζητά αναλυτικά στοιχεία για το πόσες και ποιες ΜΚΟ ασχολούνται με το προσφυγικό στη χώρα, σε ποιες δομές δραστηριοποιούνται και τι προσωπικό απασχολούν, καθώς και για τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Σε απαντητικό έγγραφο που διαβίβασε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βουλή επισημαίνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Μητρώου για τις ΜΚΟ μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφή 77 ΜΚΟ, εκ των οποίων οι 64 ελληνικές και οι 13 ξένες. Σε τελικό στάδιο ένταξης είναι 19, εκ των οποίων 16 ελληνικές και 3 ξένες. Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου είναι σε φάση επεξεργασίας και ελέγχου των σχετικών αιτήσεων και των υποβληθέντων δικαιολογητικών και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων ένταξης στο Εθνικό Μητρώο.
Στον κατάλογο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι εγγεγραμμένες 30 ΜΚΟ (σ.σ.: μεταξύ των οποίων και τα «Παιδικά Χωριά SOS»).
Όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που έχουν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών για το προσφυγικό, εκ μέρους του υπουργείου παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 689, εκ των οποίων 311 μόνιμοι υπάλληλοι και 378 με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Το προσωπικό απασχολείται στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου, τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου και στα Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου.