Τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα κάνει το ΕΚΠΑ σχετικά με τη μη-πληρωμή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές, ανέφερε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.
Ειδικότερα, αντί φορολογικών κριτηρίων, από πλευράς ΕΚΠΑ έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι είναι «πιο λογικό, πιο σωστό και πιο κοινωνικά δίκαιο» να υπάρξει η λύση της ανταποδοτικής εργασίας. Δηλαδή, όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, εάν υπάρχει κάποιος φοιτητής που επιθυμεί και μπορεί, να απασχολείται κάποιες ώρες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή στο τμήμα που έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και να μην πληρώνει δίδακτρα. «Αυτό έχει την έννοια ότι αυτός ο οποίος έχει και τη διάθεση και πραγματικά την οικονομική δυσκολία να πληρώσει τα δίδακτρα, θα πάει να το κάνει», είπε ο πρύτανης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν κριτήρια με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι αυτό θα δυσκολεύει τον οικονομικό προγραμματισμό των μεταπτυχιακών. «Εγώ δεν θα μπορώ να πω ότι θέλω 50.000 ευρώ για αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, γιατί δεν ξέρω αν θα μου έρθει το 20%, το 30% ή και το 100% των αιτήσεων που να είναι με βάση φορολογικά στοιχεία. Νομίζω ότι και ο υπουργός δεν έχει κάποιο θέμα στο να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός για τις υποτροφίες αριστείας, ότι δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με το φορολογικό εισόδημα. «Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες υποτροφίες αριστείας για αυτούς που είναι καλύτεροι και ένα ποσοστό ανθρώπων τους οποίους τα ιδρύματα θα έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν την πρόσβασή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.