Χωρίς ρεύμα και κατά συνέπεια, χωρίς νερό, παραμένει εδώ και περίπου μία εβδομάδα ο καταυλισμός προσφύγων στη Σούδα της Χίου, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παραπέμπει στον Δήμο Χίου για την πληρωμή του ρεύματος του καταυλισμού, ποσό που μπορεί να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ το μήνα.
Ας σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία θέρμαινε τους οικίσκους στον καταυλισμό με τη χρήση φιαλών υγραερίου. Το σύστημα όμως απεσύρθη για λόγους ασφαλείας και προχώρησε, μέσω της συνεργαζόμενης μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Samaritans Purse, στη σύνδεση σκηνών και οικίσκων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Ωστόσο, τα θερμαντικά σώματα που τοποθετήθηκαν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν έχει γίνει αύξηση της τάσης του ρεύματος, «προς έκπληξή μας», όπως σημειώνει με γραπτές διευκρινίσεις που έστειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης η Ύπατη Αρμοστεία. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά, ότι «ο Δήμος Χίου απέσυρε την έγκρισή του για το σημαντικό αυτό έργο».
Έτσι, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, παραμένουν χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φως, ενώ από την έλλειψη ρεύματος επηρεάζονται οι αντλίες λυμάτων και το νερό για τις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται υγειονομικά προβλήματα.
Η Ύπατη Αρμοστεία ωστόσο, δηλώνει αναρμόδια και διαπιστώνει ότι «η ηλεκτροδότηση πρέπει να σταθεροποιηθεί κατά προτεραιότητα». Απαντώντας δε στη δημοτική αρχή Χίου, σε «συγκεχυμένες δημόσιες δηλώσεις» όπως τις χαρακτηρίζει, διευκρινίζει ότι «δεν συμφώνησε ποτέ να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τον χώρο της Σούδας, ούτε προχώρησε ποτέ στην πληρωμή τους, καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος της».
Από την άλλη μεριά, ο Δήμος Χίου δηλώνει σε όλους τους τόνους, πως αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή να πληρώνουν το ρεύμα του καταυλισμού οι πολίτες, κάτι που συνέβαινε έως τώρα, όσο «ήταν λογαριασμοί όχι μεγαλύτεροι των δυο με τρεις χιλιάδες ευρώ», όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καρμανής.
«Τώρα, δεδομένης της χρήσης όλων αυτών των θερμαντικών σωμάτων, αλλά και του μαγειρέματος με ηλεκτρικές συσκευές, το κόστος θα πολλαπλασιασθεί» αναφέρει ο κ. Καρμανής και επισημαίνει:
«Είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους χειμαζόμενους, λόγω της οικονομικής κρίσης πολίτες της Χίου, να καταβάλουν αυτό το ποσό; Κι αυτό να γίνει, ενώ υπάρχει η δεδομένη πλέον απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού να κλείσει η δομή; Μπορεί να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο θέμα τέτοιας μεγάλης αύξησης δαπανών του δήμου για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Σούδα, όταν έχει αποφασίσει το κλείσιμο του καταυλισμού;».
Ας σημειωθεί ότι στο όλο θέμα έχουν εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι και αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.