Η οικονομική κρίση και οι νέες πολιτικές με την εφαρμογή του 23% στον ΦΠΑ επηρέασε όλη την κοινωνία. Απ’ όλη αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και τα κυλικεία των σχολείων.
Παραδοσιακά το κυλικείο αποτελούσε τη λύση για το καθημερινό κολατσιό των μαθητών, με τις οικογένειες να εμπιστεύονται τα προϊόντα και κυρίως τις χαμηλές τιμές.
Τα τελευταία χρόνια, όσο το εισόδημα των οικογενειών μειώνεται, μειώνεται και το καθημερινό χαρτζιλίκι των παιδιών.
Στη Μαγνησία αυτή τη στιγμή λειτουργούν 51 κυλικεία, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος, ενώ από πέρσι στα μικρά σχολεία κυρίως Δημοτικά, όπως αυτό στα Λεχώνια, το κυλικεία έχουν κλείσει.
Η εικόνα που υπάρχει θέλει τους γονείς να δυσκολεύονται οικονομικά και προκειμένου να μην ξοδέψουν κάτι παραπάνω, να ετοιμάζουν από το σπίτι κολατσιό για τα παιδιά τους. Ωστόσο η φετινή σχολική χρονιά έφερε κάτι που δεν περίμενε κανείς πως θα εμφανιζόταν στα σχολικά κυλικεία. Έφερε τα τεφτέρια, τα οποία υπάρχουν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, ενώ η κατάσταση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ελαφρώς καλύτερη.
«Μου χρωστάνε από πέρυσι»
Το κυλικείο που βρίσκεται στα 3ο – 20ο Δημοτικά Σχολεία μπορεί να εξυπηρετήσει και τα 230 παιδιά που φοιτούν. Αν και προϊόντα υπάρχουν, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα πουλήσουν.
«Πέρυσι δίναμε 120 -130 τυρόπιτες και φέτος ούτε 30 και 35. Ακόμη και το κουλούρι, το πιο φθηνό κολατσιό, δεν το αγοράσουν. Πέρυσι φέρναμε 30 κουλούρια και φέτος 15 και πάλι μας περισσεύουν. Όταν πέρυσι κάναμε είσπραξη 120 – 130 ευρώ και φέτος 38 ή και 40 ευρώ δεν φαίνεται πως αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα;», τόνισαν οι ιδιοκτήτες του.
Από τα 230 παιδιά όμως που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία είναι ζήτημα αν ψωνίζουν τα 40. Η πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 70 – 80% και οι ιδιοκτήτες κυριολεκτικά περνούν την ημέρα τους σπάζοντας το κεφάλι τους να βρουν μια λύση για να επιβιώσουν.
«Κοιτάω το τεφτέρι, γιατί υπάρχει πλέον τεφτέρι και στα κυλικεία, και βλέπω ότι μου χρωστάνε 20 και 30 ευρώ από πέρυσι. Τα καινούρια τα φέσια ακόμη δεν τα υπολογίζω. Αλλά έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ήδη μαζεύτηκαν και καινούργια. Τι θα κάνουμε; Πώς θα περάσει αυτή η χρονιά;» αναρωτιούνται απελπισμένοι οι ιδιοκτήτες.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη μάς ενημέρωσαν πως ο γονιός έρχεται και κανονίζει να παίρνει το παιδί του κολατσιό και να πληρώνει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται ποτέ.
«Είναι δύσκολο για μας όταν έρχεται ένα παιδάκι και δεν έχει να πάρει ούτε ένα κουλούρι. Του το δίνουμε με την ελπίδα πως την επόμενη ημέρα θα μας πληρώσει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Στο τεφτέρι όμως δεν είναι γραμμένα μόνο ονόματα παιδιών αλλά και δασκάλων, μιας και η κρίση έχει επηρεάσει και την δική τους τσέπη. Βέβαια εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς οι δάσκαλοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους την ημέρα που λαμβάνουν το μισθό τους.