Υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων, εκφράζοντας ωστόσο τις αντιρρήσεις τους επί ορισμένων διατάξεων (όπως πχ ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα τρίτου κύκλου σπουδών), τάσσονται οι καθηγητές των ΤΕΙ που συνεδρίασαν και συζήτησαν τις διατάξεις του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «ο νέος νόμος είναι πλέον νόμος του κράτους, παρακολουθούμε κριτικά την εφαρμογή του, εντοπίζουμε τις δυσλειτουργίες του, καταγγέλλουμε μέσω των Ομοσπονδιών τα σημεία που κατά τη γνώμη μας έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας και παλεύουμε να αλλάξουμε τα αρνητικά σημεία. Θεωρούμε όμως, πως σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, τόσο για το μέλλον των ΑΕΙ, όσο και της ίδιας της χώρας επιβάλλεται τα Ιδρύματα να παραμείνουν ανοιχτά και σε πλήρη ακαδημαϊκή και ερευνητική λειτουργία προς όφελος της ελληνικής νεολαίας και οικογένειας».
Οι καθηγητές των ΤΕΙ ζητούν επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τους, για να αντεπεξέλθουν, όπως λένε, στις άμεσες ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους αναγκών, άμεσο διορισμό των νεοεκλεγέντων εκπαιδευτικών, κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με τον αναγκαίο αριθμό έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, κλπ.
Οι καθηγητές καταλήγουν απευθυνόμενοι στα μέλη της Ομοσπονδίας τους λέγοντας: «Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για να ανατραπούν οι ρυθμίσεις για τις οποίες εκφράσαμε την αντίθεσή μας και καλούμε τους τοπικούς Συλλόγους να μας προτείνουν μορφές αντίδρασης μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις».
Συνεδριάζουν οι φοιτητές για τις καταλήψεις
Στο μεταξύ συνεδριάζουν οι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρ. ΑΣΟΕΕ) στο Γεωπονικό και στο Πάντειο, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις καταλήψεις. Οι συνελεύσεις γίνονται μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς όσοι είναι υπέρ των καταλήψεων υφίστανται πιέσεις να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια από συναδέλφους τους που θέλουν να δώσουν εξετάσεις, πολλοί από τους οποίους έχουν πτυχιακές εξετάσεις.
Επίσης άλλοι φοιτητές που είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις, έχουν αρχίσει να οργανώνονται μέσω facebook, επιχειρώντας να συγκροτήσουν «κίνημα αγανακτισμένων με τις καταλήψεις φοιτητών» όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί από αυτούς που εκφράζουν μέσω του διαδικτύου τις διαμαρτυρίες τους.
Δάσκαλοι και καθηγητές
Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών συνεδρίαζαν από κοινού προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους, δεδομένου ότι ήδη οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου.
Σε σχετική ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, τονίζεται ότι κατά την κοινή σύσκεψη αποφασίσθηκε εκτός από την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει την ίδια μέρα σε τρίωρη στάση εργασίας καθώς και στην οργάνωση συλλαλητηρίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Στην κοινή ανακοίνωση των δύο Ομοσπονδιών τονίζεται μεταξύ άλλων το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της εκπαίδευσης με τις συνεχείς περικοπές, την έλλειψη εκπαιδευτικών κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο τα διοικητικά συμβούλια των δύο Ομοσπονδιών αποφάσισαν «αγωνιστική συμπόρευση».