«Μια δική μου βραδιά είναι όλη σου η ζωή». Η φράση περικλείει την πορεία ζωής της Άννας Κουρουπού. Στα 16 της ξεκίνησε ορμονοθεραπεία. Στα 17 της βγήκε πρώτη φορά στη Συγγρού. Μάζεψε λεφτά όπως οι περισσότερες τρανς και έκανε επέμβαση στην Καζαμπλάνκα. Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Η Άννα είναι γυναίκα. Ήταν πάντα. Όταν μου ξεφεύγουν οι λέξεις «αλλαγή φύλου» σπεύδει να διορθώσει. «Το σωστό είναι επαναπροσδιορισμός», λέει επίμονα. «Και είναι πολύ σημαντικό να το μεταδώσεις σωστά εσύ για να το ακούσει πολύς ακόμα κόσμος». Δεν απαρνήθηκε τη φύση της, απλά τη βελτίωσε, κάνοντας αρχικά την επέμβαση προσθετικής στήθους και αργότερα την επέμβαση στα γεννητικά όργανα, εξηγεί η ίδια. Επιμένει στον όρο ταυτότητα φύλου. Ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να δηλώσει αυτό που νιώθει και όχι αυτό που βλέπουν οι άλλοι πάνω του.
Η συνέντευξη της Άννας Κουρουπού στο newsbeast.gr:
– Άννα πόσο σημαντική είναι η επικείμενη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στην οποία προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης; «Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Εσύ μπορεί να νιώθεις γυναίκα, όπως είσαι, χωρίς να αλλάξεις τίποτα από τα χαρακτηριστικά σου. Θα μου πεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις, γιατί δεν το νιώθεις. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν εσύ νιώθεις γυναίκα, μπορώ εγώ να το αμφισβητήσω; Αυτό λοιπόν σημαίνει ο αυτοπροσδιορισμός της ταυτότητας. Και θα σου πω κάτι ακόμα… Ένα τρανς κορίτσι που θέλει να γίνει αγόρι, αφομοιώνεται πιο εύκολα στην ελληνική κοινωνία λόγω του πατριαρχικού μοντέλου που κυριαρχεί. Όταν ένας άντρας θέλει να γίνει γυναίκα, δε γίνεται το ίδιο εύκολα αποδεκτός. Στην πραγματικότητα δεν αρέσει στον Έλληνα κάτι τέτοιο, γιατί του χαλάει την εικόνα με βάση την οποία έχει μεγαλώσει». – Δηλαδή ο νόμος θα μου δίνει το δικαίωμα εάν εγώ δεν θέλω να κάνω επέμβαση και να αλλάξω τα χαρακτηριστικά μου, να λέγομαι Μαρία; «Στην ουσία αυτό θα συμβαίνει. Ωστόσο το πρόβλημα σε αυτό που περιγράφεις είναι το ίδιο με αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα. Ό,τι δηλαδή παθαίνουν τώρα οι τρανς και μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Σημειωτέον ότι ο ισχύων νόμος δεν μου επιτρέπει να αλλάξω την ανδρική ταυτότητα σε γυναικεία χωρίς να περάσω από δίκη ή πριν να κάνω την επέμβαση. Και θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Πάω να νοικιάσω ένα σπίτι. Με βλέπει ο σπιτονοικοκύρης, με συμπαθεί, όλα καλά. Όταν όμως του δώσω την ταυτότητα, εκεί τα πράγματα αλλάζουν! “Ώπα! Είναι τραβέλι, θα μου κάνει το σπίτι μου οίκο ανοχής, θα φέρει ναρκωτικά, δρόμο!”, είναι τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται ο υποψήφιος σπιτονοικοκύρης. Ακόμα και όταν θελήσει κάποιος να παραλάβει ένα πακέτο από το ταχυδρομείο ή να πάει στην εφορία, μόλις δουν την ταυτότητα κάτι γίνεται στο σύμπαν. Όλοι κάτι παθαίνουν. Στην πραγματικότητα πρόκειται αυτόματη αντίδραση. Ο κόσμος δεν είναι καθόλου εκπαιδευμένος». – Εσύ έχεις αλλάξει ταυτότητα; «Βεβαίως. Γιατί έχω κάνει επέμβαση. Πέρασα όμως από δικάσιμο σύμφωνα με τον 2503 του 1976. Ένας δικαστής αποφάσισε για το πόσο γυναίκα είμαι και για το εάν δικαιούμαι γυναικεία ταυτότητα. Τραγικό! Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τους ανθρώπους. Τι θα αλλάξει με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας; Με καλύτερα παραδείγματα τη Μάλτα και τη Νορβηγία, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε διεμφυλικός να πάει και να δηλώσει: “Εγώ αισθάνομαι αυτό, θέλω μία γυναικεία ταυτότητα”, χωρίς καμία ιατρική προϋπόθεση. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το ζήτημα με τη συμμετοχή της προέδρου των διεμφυλικών, Μαρίνας Γαλανούς, με σκοπό την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Η οργάνωση «Θετική Φωνή»
Στο τέλος η Άννα μου λέει για το project που έχει ετοιμάσει η οργάνωση «Θετική Φωνή» για τις εκδιδόμενες της Ομόνοιας με τη δική της συμμετοχή. «Είναι μια καυτή πατάτα στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία κανείς δεν δίνει σημασία. Με επέλεξαν ως κράχτη γι’ αυτό που είμαι -την τρανς υπόστασή μου και το γεγονός ότι είμαι sex worker- και το έκανα με μεγάλη μου ευχαρίστηση». «Αυτό που κάνουμε είναι ότι ενδυναμώνουμε μία ομάδα γυναικών, οι οποίες ταλαιπωρούνται πολύ. Έφυγαν από την πατρίδα τους για να γίνουν που….ες στην Ελλάδα με 10 και 20 ευρώ σε ξενοδοχεία που δεν πληρούν ούτε τις βασικές συνθήκες υγιεινής. Συναντάω πολλές ραγισμένες ψυχές. Και σε αυτή την περίπτωση λειτουργώ με το μότο που εφαρμόζω πάντοτε στη ζωή μου: “Ο κόσμος δεν μπορεί να σωθεί. Μπορεί όμως να ομορφύνει”. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».