Διημερίδα με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη στην Πλανητική Εποχή» έλαβε χώρα με εξαιρετική επιτυχία την Πέμπτη, 2 Ιουνίου και την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η διημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων του New York College και το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης, Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων.
Το συνέδριο χαιρέτισαν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Σακέλλης και ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου New York College, Ηλίας Φούτσης.
Την διημερίδα εισήγαγε παρουσιάζοντας την φιλοσοφική προσέγγιση της θεματικής ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ κατά την λήξη των εργασιών, τα αποτελέσματα της επιστημονικής συνάντησης παρουσίασε στους συνέδρους η Βιβή Κεφαλά, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Μέση Ανατολή.
Το διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης προσεγγίστηκε πολυπρισματικά και διεπιστημονικά από τους κλάδους της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής επιστήμης, του διεθνούς δικαίου, της κοινωνιολογίας, της οικονομίας, των νέων μεθόδων της στρατιωτικής τεχνολογίας από πλειάδα ακαδημαϊκών όλων των πανεπιστημίων της χώρας, ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, όπως και ειδικών επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων της στρατηγικής και της θεωρίας της ειρήνης και της σύγκρουσης. Ειδική αίσθηση προκάλεσαν οι παρουσιάσεις και συναφείς συζητήσεις γύρω από την ψυχοπαθολογία του πολέμου και τις παραμέτρους και συνθήκες ανάπτυξης δομικής βίας, καθώς και το τουρκικό ζήτημα γενοκτόνου πολιτικής απέναντι στους λαούς της Μικράς Ασίας κατά τον 20ο αιώνα. Αναπτύχθηκε επίσης το προσφυγικό ζήτημα ως μορφή πολέμου που ταλανίζει την ανθρωπότητα και που εγείρει κατά τρόπο επιτακτικό την αναγκαιότητα πρόγνωσης πολεμικών εξελίξεων, ώστε να είναι σε θέση τα κράτη να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πολέμου.