Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση συγκεκριμένων γιατρών -που συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή πάνω από 10 συνταγές τον μήνα με 20 διαφορετικά φάρμακα- έρχονται στο φως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος» χαρακτηριστικό πως υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι χορηγούν σε ασθενείς διαφορετικά φάρμακα στην ίδια συνταγή, τα οποία ενδείκνυνται για την ίδια πάθηση και ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει ένα από τα δύο!
Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία σταδιακά επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων με σημαντικά αποτελέσματα. Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί:
Το 35% των ασφαλισμένων πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση. Αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα τον μήνα, αν και η πολυφαρμακία σε άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις είναι αιτία θανάτου.
Σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας δεν δικαιολογείται το ύψος της συνολικής δαπάνης στο φάρμακο ή στις ιατρικές πράξεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους (σε σύγκριση με το ύψος της δαπάνης περιοχών με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό). Σημειώνεται πως οι νομοί με την υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη είναι η Φλώρινα, η Λέσβος και η Κεφαλονιά, ενώ στον αντίποδα τη χαμηλότερη δαπάνη έχουν η Πιερία και η Μεσσηνία.
Το 50% της συνολικής δαπάνης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσματα (87 εμπορικά φάρμακα). Μάλιστα το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα.
Το 45% της δαπάνης προέρχεται από το 27% των γιατρών.
Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εφαρμόζεται ήδη στα περισσότερα μεγάλα ταμεία, όπως είναι ο ΟΑΕΕ (ηλεκτρονικές συνταγές το 80% του συνόλου), στον ΟΓΑ (στο σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών υποχρεωτικά από 10 Σεπτεμβρίου), στον ΟΠΑΔ κ.α. Ηδη οι δαπάνες του Δημοσίου για παρακλινικές εξετάσεις έχουν μειωθεί κατά 40% με τον ηλεκτρονικό έλεγχο, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί σε σχέση με το 2009 από 140 σε 85 ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα ταμεία θα εξοικονομήσουν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της σπατάλης στον χώρο του φαρμάκου.