Η απόγνωση των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ειδομένη έδωσε τη θέση της στο ένστικτο της επιβίωσης με αποτέλεσμα χθες 1.000 άτομα να περάσουν το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Το κρύο δεν στάθηκε αποτρεπτικός παράγοντας και οι πρόσφυγες με τα μωρά στην αγκαλιά, μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα πέρασαν τον παραπόταμο του Αξιού ελπίζοντας ότι το μαρτύριό τους στην Ειδομένη έφτανε στο τέλος του. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας πέρναγαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αιφνιδιαστικά στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Από αυτούς τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα, δεν τα κατάφεραν και ξεψύχησαν.
Διμοιρία της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος, προσπάθησε να αποτρέψει το πέρασμα των προσφύγων από τον παραπόταμο του Αξιού και την είσοδο στην ΠΓΔΜ. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ είχε αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία, που σταμάτησαν τελικά το «ποτάμι» των προσφύγων.
Η κίνηση απόγνωσης των προσφύγων φαίνεται ότι «πυροδοτήθηκε» από ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης που μοιράστηκε το μεσημέρι στον καταυλισμό. Το φυλλάδιο, που ήταν γραμμένο στα αραβικά, «ενημέρωνε» τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος, αλλά έδινε και ραντεβού για να ξεκινήσει η προσπάθεια.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Η κίνηση των σχεδόν 1.000 προσφύγων να πέσουν στα φουσκωμένα νερά του Αξιού για να περάσουν στην πΓΔΜ, μετά από σχετικό φυλλάδιο με οδηγίες που διακινήθηκε από αγνώστους στην Ειδομένη σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αποσυμφόρηση της Ειδομένης. Για αυτό το λόγο στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες, ενώ απευθύνουν έκκληση για συνεργασία με τις Αρχές σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους, προκειμένου να πληροφορηθούν οι πρόσφυγες ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.
Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με το σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή». Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια». «Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία». «Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.