Με αποχρώσες ενδείξεις προβοκάτσιας μπαίνει η κυβέρνηση στο διήμερο φωτιά, το οποίο θα κρίνει την εφαρμογή ή μη της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η συντεταγμένη κίνηση σχεδόν 1.000 προσφύγων να πέσουν στα φουσκωμένα νερά του Αξιού για να περάσουν στην πΓΔΜ, μετά από σχετικό φυλλάδιο με οδηγίες που διακινήθηκε από αγνώστους στην Ειδομένη σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αποσυμφόρηση της Ειδομένης. Για αυτό το λόγο στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες, ενώ απευθύνουν έκκληση για συνεργασία με τις Αρχές σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους, προκειμένου να πληροφορηθούν οι πρόσφυγες ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με το σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή». Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια». «Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία». «Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.

Και ενώ η πΓΔΜ κλιμακώνει σε διπλωματικό επίπεδο τις αντιδράσεις για τα χθεσινά επεισόδια, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης Μαρτίου. Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για το κατά πόσο η συμφωνία της περασμένης Συνόδου θα εφαρμοστεί ή θα μείνει ένα κενό πλαίσιο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί και τις συγκυρίες που δυσχεραίνουν τις κυβερνητικές προσπάθειες. Ένα τέτοιο σενάριο είναι εφιαλτικό για την κυβέρνηση και την χώρα, καθώς ήδη εντός ελληνικής επικράτειας είναι εγκλωβισμένοι περί τους 45.000 πρόσφυγες, οι ροές συνεχίζονται αδιάκοπα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δεν υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης ορατό στον ορίζοντα. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή της επανεισδοχής Σύρων προσφύγων στην Τουρκία με ταυτόχρονη επανεγκατάσταση ισάριθμων αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, στο πολυσύνθετο ταμπλό που διαμορφώνεται η συμφωνία την ερχόμενη Πέμπτη φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, με τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο να επικεντρώνονται στο να αποφευχθεί κάποια ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων για κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

Εκτός από τις αντιδράσεις της Γαλλίας για την απελευθέρωση της βίζα που ζητά η Άγκυρα, εκφράζονται φόβοι ότι οι χώρες του Βίζενγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και αυτή τη συμφωνία, καθώς δεν θέλουν να πάρουν κανέναν πρόσφυγα στα εδάφη τους, αρνούμενοι στην πράξη την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης. Την ίδια ώρα η Τουρκία μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα εκτιμάται ότι δύσκολα θα υποχωρήσει σε αιτήματά της, έχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον της στην εξυπηρέτηση της ατζέντας της για τη βορειοδυτική Συρία. Επιπλέον, η συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και η τρομακτική άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», καθιστούν πλέον αμφίβολη τη συνέχιση της στήριξης της γερμανίδας καγκελαρίου προς τον Αλέξη Τσίπρα στο προσφυγικό. Εν τω μεταξύ σήμερα επισκέπτεται τη Λευκωσία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να βρει λύση στο διαφαινόμενο βέτο του Νίκου Αναστασιάδη για το ξεπάγωμα των πέντε από τα έξι ενταξιακών κεφαλαίων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αξιολόγηση

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της αξιολόγησης στο Μαξίμου εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Οι πιέσεις των δανειστών είναι υπαρκτές και δεδομένες για Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο και με σαφή εντολή να διαφυλαχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Σήμερα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το «αγκάθι» της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «σπρώξει» το θέμα προς τον Ιούνιο, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για αντιμετώπισή του «εδώ και τώρα». Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τετ α τετ που θα έχει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με το κουαρτέτο.

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, μικρές και μεγάλες, προκειμένου πριν την αποχώρηση του κουαρτέτου για το Πάσχα των Καθολικών να είναι όλα έτοιμα. Στόχος είναι να έχουν νομοθετηθεί όλα μέχρι τα μέσα Απριλίου και σίγουρα πριν το Eurogroup της 21ης, προκειμένου να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος που στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το σύνολο των μέτρων να έρθει σε μία συμφωνία «πακέτο» με το χρέος

Άγνωστος «χ» παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, το οποίο αν και επιμένει σε δημοσιονομικό κενό τριετίας ύψους σχεδόν 9 δισ. ευρώ, κάτι τέτοιο δεν συμμερίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, το «παιχνίδι θα ξεκαθαρίσει στο επίπεδο της παρέμβασης στο χρέος», δηλαδή στο πόσο «δελεαστική» θα είναι η πρόταση που θα καταθέσουν οι Ευρωπαίοι για την απομείωση του χρέους, ώστε να πείσουν το Ταμείο να μετέχει κανονικά στο πρόγραμμα.