Μόνο εύκολη δεν θα είναι η έναρξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό της ροής μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα σπεύδει να εκμεταλλευθεί την αποστολή του ΝΑΤΟ και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μέσα από σχεδιασμό γκρίζων χαρτών στην «κοινή θάλασσα».

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να «σχεδιάσουν χάρτες» στην «κοινή θάλασσα του Αιγαίου» υπό την ομπρέλα της σχετικής νατοϊκής αποστολής υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα επιχειρησιακά όρια της τουρκικής εμπλοκής στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και μένει να συζητηθούν.

Ήδη η Άγκυρα έστειλε μήνυμα στη Γερμανία λέγοντας «όχι» σε επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στα παράλια για να δει την κατάσταση που επικρατεί, ενώ σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στη «Hurriyet», η Άγκυρα παραμένει πιστή στη θέση της, την οποία έχει μάλιστα ξεκαθαρίσει και στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις νομικές της θέσεις στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να εκτυλίσσεται στα διεθνή ύδατα, όχι όμως σε διαφιλονικούμενα ύδατα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι στην τουρκική πλευρά επικρατεί ικανοποίηση για το περιεχόμενο της απόφασης της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Άγκυρα εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι στην πρόσφατη απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 24 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει ακριβείς αναφορά σε γεωγραφικές περιοχές και οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι θα σχεδιαστούν χάρτες στην «κοινή θάλασσα του Αιγαίου».

 

Οι τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη «Hurriyet» τόνισαν ότι η απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου, σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ είναι μόνο το πρώτο από τα τρία στάδια της διαδικασίας.Το δεύτερο σκέλος θα λάβει χώρα από τις 29 Φεβρουαρίου ως τις 6 Μαρτίου και θα αφορά στην καταγραφή των λεπτομερειών για την εφαρμογή των αρχών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδος.

Αυτό το στάδιο φαίνεται ότι είναι το σημαντικότερο για την Άγκυρα, διότι περιλαμβάνει την ακριβή αποτύπωση, επί χάρτου, των περιοχών όπου θα δρα η δύναμη του ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσει όμως και τρίτο στάδιο, αυτό της εφαρμογής.

Στο δημοσίευμα της «Hurriyet» τονίζεται η ικανοποίηση που εκφράζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι διότι επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι με την έγκριση του ΝΑΤΟ, ένα διεθνές σώμα απείχε από το να μετατραπεί σε «μέρος» της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Πρόκειται για μία στάση «ικανοποιητική για την Άγκυρα που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως σύνολο με σκοπό την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου» προσέθεταν οι αξιωματούχοι.

«Έχουμε καθαρά εξηγήσει στις επαφές μας με τη γερμανική πλευρά ότι δεν θα βοηθούσε αν προσπαθούσαν να επιβάλλουν τις διεθνονομικές θέσεις της ελληνικής πλευράς στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, λέγοντας ότι η επιχείρηση μπορεί να διεξάγεται στα διεθνή ύδατα.