Ένα νέο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ειδικά σχεδιασμένο για τους πρόσφυγες, σχεδίασε η δομή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (E-Learning) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των ενεργειών του «Παρατηρητήριου Δράσεων ― Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες».
Το πρόγραμμα, διάρκειας δέκα εβδομάδων, παρέχεται δωρεάν και η παρακολούθησή του θα γίνεται εξ αποστάσεως μέσω ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις βασικές δραστηριότητες και ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστεί να επικοινωνήσει ο εκπαιδευόμενος (διαπροσωπική και τηλεφωνική επικοινωνία, εμπορικές συναλλαγές, επικοινωνία με γιατρό και άλλες βασικές ανθρώπινες δραστηριότητες), ενώ, παράλληλα, θα παρέχεται πλήρης και καθημερινή εκπαιδευτική υποστήριξη μέσω της πλατφόρμας.
Ειδικότερα, τα θέματα των μαθημάτων θα αφορούν: βασικά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας, διαπροσωπική επικοινωνία, εμπορικές συναλλαγές, τηλεφωνικές επικοινωνίες, οδηγίες για προσανατολισμό, επικοινωνία με γιατρό.
Όσοι πρόσφυγες ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους μέσω της σελίδας https://elearn.elke.uoa.gr/refugees-gr.html μέχρι και τη Δευτέρα 29/2/2016. Για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στη διεύθυνση [email protected] με θέμα μηνύματος «Greek Language Program», ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στα τηλέφωνα +302103689354 και +302103689381. Τα μαθήματα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 7/3/2016 και στους συμμετέχοντες θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.
Εξάλλου, συνεχίζονται παράλληλες δράσεις του ΕΚΠΑ για τους πρόσφυγες. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου συγκρότησε με πρωτοβουλία των πρυτανικών Αρχών το «Παρατηρητήριο Δράσεων ― Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες», μέσω του οποίου επιχειρείται οργανωμένα να προσφερθεί η εθελοντική βοήθεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη κάθε φορά.
Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο διάστημα, οργανώθηκε δύο φορές μέσα στο μήνα Δεκέμβριο συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους πρόσφυγες. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με την κοινωφελή μη κερδοσκοπική οργάνωση «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ», ύστερα από πρόταση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Υπατίας Δούση-Αναγνωστοπούλου, και η δεύτερη στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας Καλλιόπης Ρηγοπούλου.
Επίσης, στην Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (Κ.Κ.Ψ.Υ.) Βύρωνα-Καισαριανής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου Ημερίδα με τίτλο: «Ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας στην προσφυγική κρίση». Στόχοι της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή απόψεων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται για το επίκαιρο και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των προσφύγων, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου για την οργάνωση και τον συντονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα το τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τον υπεύθυνο του Συμβουλίου Ένταξης των Μεταναστών Λ. Παπαγιαννάκη, οργάνωσε σταθερή παιδαγωγική παρέμβαση δύο φορές τη βδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στην Ανοιχτή Δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Η παρέμβαση αυτή από ομάδα εθελοντών φοιτητών/τριών, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με μουσικοκινητικές, θεατρικές και εικαστικές δραστηριότητες. Στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι μέρες παρέμβασης και ίσως επεκταθούν και σε άλλους χώρους.
Την ευθύνη για την οργάνωση, τον συντονισμό και την εκπαίδευση των φοιτητών/τριών έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ανδρούσου. Για τη δράση αυτή το Τμήμα συνεργάστηκε επίσης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των φοιτητών/τριών. Σημειώνεται ότι το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία οργανώνει, επίσης, σε σταθερή βάση συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τα οποία διοχετεύει σταδιακά στον Ελαιώνα και σε άλλα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων.