Την επιφύλαξη τους στο σχέδιο ανάπτυξης των τουριστικών κατοικιών εκφράζουν τα μέλη του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το επιμελητήριο ενόψει της επικείμενης ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου, για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Συμπερασματικά παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των ξενοδόχων έχει στάση επιφυλακτική απέναντι στο θεσμό της τουριστικής κατοικίας και ζητά να θεσμοθετηθούν όροι και προϋποθέσεις για την εισαγωγή της στην ελληνική έννομη τάξη. Παράλληλα, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με ξενοδοχειακό κατάλυμα, ώστε να εμπλουτίζει και όχι να ανταγωνίζεται την ξενοδοχειακή προσφορά.
Τέλος κρίνει, ότι το ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο συγκρότημα με την τουριστική κατοικία να λειτουργεί ως συμπλήρωμα της ξενοδοχειακής υποδομής και να μην πριμοδοτείται με ισχυρά πολεοδομικά κίνητρα, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, τον τουριστικό προορισμό και το ξενοδοχειακό προϊόν.
Τι περιλαμβάνει το ν/σ
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγει το θεσμό της τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα με τη μορφή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use resorts).
Στο ν/σ καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του εκάστοτε χωροταξικού σχεδιασμού.
Αποσαφηνίζεται, επίσης, ειδικώς για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, το πολεοδομικό καθεστώς που τα διέπει και ιδίως ο συντελεστής δόμησης που είναι ενιαίος για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και αρκετά μικρότερος (0,15) από αυτός που ισχύει σήμερα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου (0,20).
Ακόμα, ρυθμίζεται το πρόβλημα των πεπαλαιωμένων και εγκαταλελειμμένων τουριστικών καταλυμάτων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια.