Στα 19 εκατομμύρια ευρώ φθάνει το ετήσιο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που χρηματοδοτείται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Μάλιστα, σε ότι αφορά την κατάρτιση του προγράμματος, τέθηκαν προτεραιότητες που να συμβαδίζουν με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ για την κατανομή έχουν ληφθεί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα πληθυσμιακά, ίδια δηλαδή με αυτά που ισχύουν για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της Περιφέρειας.

Έτσι, λοιπόν, ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα διατεθούν για το 2011, τα εξής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας χρηματικό ποσό 6.141.000 ευρώ από τα οποία 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα και τα υπόλοιπα χρήματα έργα εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, υγείας και πρόνοιας κ.α.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας χρηματικό ποσό 5.852.000 ευρώ από τα οποία 2,8 εκατ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα έργα δασών και αλιείας, τουρισμού, έρευνας και τεχνολογίας κ.α. Να σημειωθεί ότι ειδικά για την Ηλεία λόγω της υψηλής έκτακτης χρηματοδότησης στο τέλος του έτους (1,3 εκ. ευρώ) και μικρότερου υπόλοιπου συνεχιζόμενων έργων, διατίθενται αυξημένοι πόροι για ένταξη νέων έργων, ενώ παράλληλα κρατείται και αποθεματικό αποκλειστικά για την Ηλεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ποσό 7.164.000 ευρώ από τα οποία 4,7 εκατ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα και τα υπόλοιπα έργα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά, τουρισμού, υγείας και πρόνοιας, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας κ.α.

Εξάλλου, προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Επιτροπή Αξιολόγησης της κοινοτικής πρωτοβουλίας εδαφικής συνεργασίας Interreg 4.

Η κοινοτική πρωτοβουλία, αφορά κοινές δράσεις φορέων από την Ελλάδα και την Ιταλία, οι δε επιλέξιμοι φορείς που είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις ήταν κυρίως περιφέρειες, δήμοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, αναπτυξιακές εταιρείες κ.α.

Οι προτάσεις, που εξετάστηκαν, αφορούσαν διακρατικές δράσεις φορέων σε πεδία πολιτικής όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός, ο πολιτισμός κ.α.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Αγγελόπουλος, «έχουμε, πλέον, συνειδητοποιήσει, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ν’ αφήνουμε ανεκμετάλλευτα κοινοτικά προγράμματα που μπορούν να φέρουν πόρους και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών».