Υψηλές αξίες και ιδανικά, όπως ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά, «διδάσκουν», η Μαριάννα, ο Αχιλλέας, η Αγάπη και 40 ακόμη παιδιά από το Β’ Γυμνάσιο και Λύκειο Μοσχάτου, που με τις πράξεις τους στηρίζουν άλλα παιδιά που δίνουν μάχη για τη ζωή. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια μια ξεχωριστής εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα” Μαριάννα Βαρδινογιάννη, «αυτά τα παιδιά βρήκαν πολύ νωρίς τον σκοπό της ζωή τους που άλλοι κάνουν χρόνια για να τον ανακαλύψουν».
Δύο παιδιά συγγραφείς, σαράντα παιδιά ζωγράφοι κι ένα κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει ογκολόγος για να θεραπεύει τα παιδιά της “ΕΛΠΙΔΑΣ”, ήταν σήμερα οι πρωταγωνιστές και τα τιμώμενα πρόσωπα στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.
«Οι πρωτοβουλίες που πήρατε για να στηρίξετε το έργο του Συλλόγου και ο ενθουσιασμός σας να προσφέρετε δύναμη και κουράγιο σε άλλα παιδιά , αποτελούν για μας μεγάλη δικαίωση», είπε κατά το χαιρετισμό της φανερά συγκινημένη η Μ. Βαρδινογιάννη, επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι για τη νέα γενιά της χώρας μας. «Γιατί ξέρετε να προσφέρετε και να αγαπάτε. Γιατί η καρδιά σας δεν χάνετε, ούτε στον δαιδαλώδη κόσμο της εφηβείας, ούτε στον ψυχρό κόσμο της τεχνολογίας, ούτε στον εκρηκτικό κόσμο των social media, η καρδιά σας δεν πνίγεται στις selfies και στους followers, όπως εμείς οι μεγαλύτεροι συχνά φοβόμαστε. Γι’ αυτό όχι μόνο σας αγαπάμε αλλά πραγματικά σας καμαρώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η 15χρονη Μαριάννα και ο 11χρονος Αχιλλέας, πρόσφεραν τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων τους, στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα”. Η Μαριάννα, που ζει στο Λονδίνο και περνά τα καλοκαίρια της στο πατρικό εξοχικό στην Κέρκυρα, έγραψε ένα βιβλίο για όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στα χωριά, έτσι όπως της τα αφηγήθηκε μια 100χρονη σήμερα Κερκυραία και η οποία της είπε: «Εσύ παιδί μου είσαι μορφωμένη, γράψ’ τα». Εν συνεχεία έψαξε και βρήκε παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο, και όλα αυτά τα συμπεριέλαβε σ’ ένα πανέμορφο βιβλίο, που αφιέρωσε στον Σύλλογο, για τον οποίο έμαθε από τη γιαγιά της.
«Το ονειρό του», πραγματικότητα έκανε ο μικρός Αχιλλέας, ο οποίος ονειρεύτηκε στον ύπνο του ένα κόμικ. Έτσι έγραψε και σχεδίασε ένα, με ήρωες από το μέλλον, και ο εκδοτικός οίκος “Μέλισσα” το εξέδωσε.
«Το ικανοποιητικό στη ζωή είναι να δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου στους άλλους», είπε η Μαρία, εκπροσωπώντας 40 μαθητές από το Β’ Γυμνάσιο και Λύκειο Μοσχάτου που δημιούργησαν 36 εντυπωσιακούς ζωγραφικούς πίνακες, τους οποίους πρόσφεραν στον Ξενώνα της “ΕΛΠΙΔΑΣ” και στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”. «Αποτυπώσαμε τα συναισθήματά μας πάνω στον καμβά, δίνοντας χαρά στα παιδιά, όπως αισθανόμασταν και εμείς κατά τη δημιουργία τους», είπε η Μαρία προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι συνοδοιπόροι στη ζωή και την Ελπίδα, και έχουμε όλοι την ίδια ανάγκη για αγάπη».
Την παράσταση έκλεψε η 8χρονη Αγάπη Κοσμίδου από την Καβάλα, που ονειρεύεται να γίνει ογκολόγος για να θεραπεύει τα παιδιά της “ΕΛΠΙΔΑΣ”, λέγοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά δεν γεννήθηκαν με την ασθένεια, ήταν καλά σαν εμάς».
Συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό και ο χαιρετισμός της καθηγήτριας Καλλιτεχνικών Παναγιώτας Γκίκα. «Γύρισα και έφερα πίσω τα δώρα που πήρα μικρή όταν νοσηλευόμουν στο Νοσοκομείο “Αγία Σοφία”», είπε, περιγράφοντας τη σκηνή όπου δύο κυρίες την είχαν επισκεφθεί ζητώντας να τους πει τι δώρο θα ήθελε. Χωρίς η ίδια να πιστεύει ότι θα το πάρει ζήτησε μπλοκ και μπογιές, τα οποία μετά από δύο ημέρες πήρε και ξεκίνησε το «ταξίδι των χρωμάτων».
«Αν έχουμε τέτοια παιδιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε η κ. Βαρδινογιάννη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει μια έκθεση ζωγραφικής με τους πίνακες των παιδιών, «για να θαυμάσουν όλοι το ήθος και τις αξίες που έχει η νέα γενιά», όπως είπε.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο “αγγελιοφόρος” της “ΕΛΠΙΔΑΣ” , ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαριάννας.
«Θα ξανάρθουμε, είπε γλυκά» στην κ. Βαρδινογιάννη, η Μαρία από το Μοσχάτο, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να ζωγραφίζουν για τα παιδιά που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους.