Μπορεί επίσημα οι εκπτώσεις να αρχίζουν την Παρασκευή, όμως οι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή.

Με προεκπτώσεις ακόμη και 70% σε μερικά προϊόντα, όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες του newsbeast.gr, στοχεύουν στο να συγκεντρώσουν περισσότερη πελατεία από αυτή που δεν είχαν μέχρι τώρα λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.

«Ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατά 30% με 40% τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη κι αν μάλιστα ξεπουλήσουμε τα προϊόντα μας, δεν θα ανακάμψουμε. Απλώς, θα καταφέρουμε να πληρώσουμε κάποιες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις μας που τρέχουν» αναφέρει στο newsbeast.gr ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Ανδρέας Τριανταφυλλίδης.

Το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά της πρωτεύουσας, επικρατεί και σε αυτήν του Πειραιά. Μιλώντας στο newsbeast.gr ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, Γιώργος Σωτηρίου, χαρακτηρίζει την υπάρχουσα κατάσταση ως «καταναλωτική αλλεργία» αφού, όπως λέει, ο κόσμος ακόμη κι αν έχει το εισόδημα για να ψωνίσει, το αποφεύγει.

«Υπάρχει καταναλωτική αλλεργία. Πρώτα πρώτα υπάρχει ο φόβος για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και τα νέα φορολογικά μέτρα που θα προκύψουν στη ζωή μας. Δεν υπάρχει κατάλληλη ψυχολογία, δεν υπάρχει ηρεμία στην αγορά οπότε ακόμη κι αυτοί που έχουν κάποιο διαθέσιμο εισόδημα να καταναλώσουν, το αποφεύγουν» τονίζει.

Πάντως και οι δύο έμπειροι της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που θα «βαρέσουν κανόνι» το προσεχές διάστημα αφού βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις επιβολές της αγοράς.

«Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Όσοι επιβιώσουν μετά την περίοδο των εκπτώσεων, θα είναι τυχεροί γιατί οι άτυχοι θα αναγκαστούν με λουκέτο», επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλίδης, χωρίς όμως να μπορεί να προβλέψει αριθμό των επιχειρήσεων που θα κλείσουν, αφού, όπως λέει, καθημερινά βλέπει να κλείνουν μαγαζιά.

Δείτε τις φωτογραφίες