Περίπου 800.000 ευρώ θα κοστίσουν στο δήμο Αθηναίων οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, στις 29 Ιουνίου.
Το ποσό αυτό, που ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Βαρελάς, αφορά μονάχα τον αστικό εξοπλισμό του δήμου (κάδους ανακύκλωσης, κάδους απορριμμάτων, καλαθάκια κ.α) και δεν συμπεριλαμβάνονται οι ζημιές που προκλήθηκαν στις προθήκες των καταστημάτων.
Σύμφωνα με το πρώτο απολογισμό των υπηρεσιών του δήμου έχουν καταστραφεί 176 κάδοι απορριμμάτων και 120 επιδαπέδια καλαθάκια ενώ τουλάχιστον 20 τόνοι από αποκολλημένα μάρμαρα και πέτρες μαζεύτηκαν από τα συνεργεία.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε επί μακρόν το μείζον θέμα των βανδαλισμών στην πόλη.
«Δεν τιμούν την πόλη μας όλα όσα διαδραματίστηκαν στις 29 Ιουνίου» είπε στην εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης και περιέγραψε με εξαιρετικά μελανά χρώματα το κλίμα που επικράτησε τις ημέρες εκείνες.
«Πολίτες που ξηλώνουν την πλατεία Συντάγματος και πετούν μάρμαρα στους αστυνομικούς. Μάρμαρα τα οποία στη συνέχεια κάποιοι αστυνομικοί πετούν και αυτοί στους πολίτες. Κουκουλοφόροι που επιτίθενται με ρόπαλα, σφεντόνες και μολότοφ. Αστυνομικοί που επιτίθενται και αυτοί κατά δικαίων και αδίκων με άνευ προηγουμένου μπαράζ χημικών, χτυπούν με γκλομπ πεσμένους ανθρώπους και κυνηγούν άλλους μέχρι το Μοναστηράκι. Άλλοι πολίτες με λοστούς και καδρόνια να καταστρέφουν καταστήματα -κάποια από αυτά του Δήμου- και περιουσίες συμπολιτών μας. Ξενοδόχοι να αναγκάζονται να διώχνουν τους επισκέπτες τους που υπέφεραν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τουρίστες να κοιτάζουν εμβρόντητοι. Όλα αυτά συνέβησαν στο κέντρο της πόλης, στη βιτρίνα της, στην πιο ιστορική της πλατεία».
Αναφερόμενος στα θύματα που προκάλεσε η αστυνομική βία ο κ. Καμίνης είπε ότι «δεν παραβλέπω ούτε θέλω να μειώσω τα πρώτα θύματα αυτής της σύγκρουσης, τους τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς, τους ζημιωθέντες επιχειρηματίες, όλους όσους καταταλαιπωρήθηκαν εκείνες τις ώρες. Βλέποντας όμως την εικόνα της επομένης ημέρας δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί: Τελικά κανείς δεν αγαπά αυτήν την πόλη;».
Ο κ. Καμίνης για άλλη μία φορά ζήτησε να αναθεωρήσει τη στάση της η αστυνομία και να πάψει να χρησιμοποιεί χημικές ουσίες κατά τις διαδηλώσεις των πολιτών.
«Ως δήμαρχος Αθηναίων» είπε « ζητώ από την Πολιτεία να αναθεωρήσει η αστυνομία τη χρήση χημικών ουσιών στις διαδηλώσεις και να επιδείξει μεγαλύτερο επαγγελματισμό επικεντρώνοντας την παρέμβασή της στην εκτόνωση προπάντων και όχι στην κλιμάκωση της έντασης, στον έλεγχο και όχι στην επέκταση της βίας. Ζητώ επίσης από τους συμπολίτες μας που ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δημόσιας συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας, ειρηνικά, ησύχως και αόπλως, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, να σέβονται όσα με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος καθώς και το δικαίωμα των συμπολιτών τους να μπορούν με ασφάλεια να κινούνται στην πόλη μας είτε για αναψυχή είτε για δουλειά. Ζητώ πάνω από όλα να τεθεί επιτέλους ένα τέρμα στη βία».
Υπέρ της παύσης στη χρήση των χημικών τάχθηκε και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος πρότεινε την μετατροπή των βανδαλισμών σε ιδιώνυμο κακούργημα και με πρωτοβουλία του δημάρχου να προσκληθούν στην Αθήνα όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Ευρώπης προκειμένου να τους δοθεί η εικόνα μιας άλλης Αθήνας.
Στις επισκέψεις αυτές καλό θα ήταν να συμμετέχουν και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας.