Ο στρατός της Ευρώπης ή καλύτερα ο στόλος της Ευρώπης βγαίνει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχοντας εντολή να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας απέναντι στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη στρατιωτική δράση εναντίον δουλεμπόρων​ στη Μεσόγειο με την κατάσταση να βρίσκεται σε οριακό σημείο στην Ευρώπη με τις αυξανόμενες και συνεχείς προσφυγικές ροές, μέσα σε μια Ευρώπη όπου το κάθε κράτος περιχαρακώνεται με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία.

Oι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο στρατός σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα λάβει πιο… ενεργό δράση στις αρχές Οκτωβρίου, και θα έχει τον εξής ρόλο:

– τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες

– θα προχωρούν σε κατασχέσεις

– θα ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές

– θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των διακινητών

Η απόφαση των Ευρωπαίων να βγάλουν το στόλο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αποτελεί την ουσιαστική έναρξη ναυτικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων. Πρόκειται για μια επιχείρηση, που ονομάζεται EUNAVFOR Med.

Η δύναμη της επιχείρησης αποτελείται από καθαρά πολεμικά πλοία.

psolfm4

Σε αυτή τη φάση παίρνει μέρος μια δύναμη 1.000 ανδρών, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθεί προοδευτικά τον Οκτώβριο.

Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης θα αρχίσει στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καθώς η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Ήδη από τον Ιούνιο συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τώρα έχουν διασώσει 7.200 μετανάστες.

Το επιχειρησιακό στρατηγείο της EUNAVFOR Med βρίσκεται στη Ρώμη. Ο υποναύαρχος Enrico Credendino διορίστηκε διοικητής επιχειρήσεων και θα επικουρείται από τον διοικητή δυνάμεων υποναύαρχο Andrea Gueglio. Τα κοινά έξοδα της επιχείρησης εκτιμώνται σε 11,82 εκατ. ευρώ για τους δύο μήνες της φάσης εκκίνησης και την αρχική εντολή των δώδεκα μηνών.

Η EUNAVFOR Med, η οποία συγκροτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015, αποτελεί ένα στοιχείο της ευρύτερης συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για τη μετανάστευση, που αποσκοπεί να ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη διάσωσης ανθρώπινων ζωών, να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και τα βαθύτερα αίτια της λαθρομετανάστευσης και να πατάξει τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

psolfm3

Στη διάρκεια της χθεσινής υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση αφορά στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωση.

Φόβοι ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία και φόβους προκαλεί στην ελληνική πλευρά η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, το ντόμινο που ακολούθησε αλλά και η αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στο μεταναστευτικό.

Πλέον, μετά το ντόμινο που φέρνει το κλείσιμο των συνόρων, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από το Ανατολικό Αιγαίο ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μην μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να αναστείλουν τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ παρόμοια στρατηγική ακολουθεί, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η Ουγγαρία.

Ηδη από χθες, η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες που δεν θα έχουν δυνατότητα μετάβασης στη Γερμανία.

psolfm2

Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν χθες να λύσουν το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.

Η αμετάκλητη αρνητικότητα από έναν πυρήνα πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Μετά από έξι ώρες διαφωνίας, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, λέγοντας ότι ήλπιζαν να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι μετά από την τελική νομική έγκριση ενός προηγούμενου σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων σε χώρες που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες χώρες που απέρριψαν τις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για ένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες και θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.