Στάχτη γίνονται κάθε χρόνο 250.000 στρέμματα δάσους στην Ελλάδα, από την εποχή της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι καμένες εκτάσεις στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο τριπλασιάστηκαν, με εξαίρεση την Τουρκία, την Τυνησία και το Μαρόκο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, καθηγητής Δασολογίας, Νικήτας Φραγκισκάκης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), με θέμα: «πρόληψη και προστασία του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαγιές».
Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ατομικών καταφυγίων για τους κατοίκους που ζουν σε δασικές περιοχές και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική αύξηση, τόσο στον αριθμό των πυρκαγιών όσο και την καμένη έκταση στη λεκάνη της Μεσογείου, που καταγράφεται τα τελευταία 50 χρόνια.
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, το 97% των δασικών πυρκαγιών που κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα οφείλονται (είτε εκούσια, είτε ακούσια) στον ανθρώπινο παράγοντα και μόλις το 3% σε φυσικά φαινόμενα όπως ο κεραυνός.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, σε σύνολο 3.514 δασικών πυρκαγιών που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια οι 2.776 (ποσοστό 78%) εκδηλώθηκαν με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου, οι 852 (ποσοστό 24,2%) με υγρασία 41%-50% και 2.136 (ποσοστό 60,8) με ανέμους εντάσεως τριών έως πέντε Μποφόρ. Ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε την άποψη ότι η συντριπτική πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.