«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην ΕΛΑΣ το συχνό φαινόμενο κλοπών καλωδίων από τις γραμμές του ΟΣΕ και στη συνέχεια η καύση τους για χρήση του μετάλλου με σκοπό την πώλησή του.

Πριν λίγες μέρες σημειώθηκαν εκτεταμένες δολιοφθορές στο δίκτυο ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Σίνδου-Λάρισας και οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης της Ν.Δ., Κυριάκος Βελόπουλος και Άγγελος Κολοκοτρώνης του ΛΑΟΣ, απευθύνθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ερωτήσεις τους για την ασυνήθιστη έκταση δολιοφθοράς.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις για την πρόληψη, την αποτροπή και καταστολή του φαινομένου. Ανάμεσα στις οδηγίες που έχουν λάβει οι αστυνομικές δυνάμεις είναι και οι έφοδοι σε επιχειρήσεις επεξεργασίας σιδήρου, αλλά και σε εργοστάσια επεξεργασίας προϊόντων χαλκού.

Ταυτόχρονα οι αστυνομικές διευθύνσεις των περιοχών που υπάρχει δίκτυο του ΟΣΕ όρισαν αξιωματικούς στους οποίους μπορεί πλέον να απευθύνεται ο ΟΣΕ, ενώ έχουν συσταθεί και ειδικές ομάδες ασφαλείας, οι οποίες αναπτύσσουν επιχειρησιακές δράσεις κατά μήκος του δικτύου του ΟΣΕ.

Στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Σίνδου-Λάρισας γίνονται συνεχείς περιπολίες στο δίκτυο του ΟΣΕ και έλεγχοι σε μάντρες παλαιών σιδήρων για να εντοπιστούν ποσότητες χαλκού. Στις 11 Μαΐου συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν εναέρια καλώδια ηλεκτροκίνησης του δικτύου του ΟΣΕ και έφεραν ειδικό εξοπλισμό κοπής ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για οργανωμένο, εξειδικευμένο και ειδικά εξοπλισμένο κύκλωμα, ενώ και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ έχουν ζητήσει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσουν οι κλοπές στο δίκτυο που συνεπάγονται όχι μόνο μεγάλο κόστος για τον ΟΣΕ, αλλά και κινδύνους.