«Μένω τρία χρόνια στη Φοιτητική Εστία Αθηνών. Θα ήθελα να είχα κι άλλα πράγματα. Ευτυχώς, που έχουμε κι αυτά», λέει, μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των φοιτητών της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών που βρίσκεται επί της Πατησίων.
Ο 21χρονος Παναγιώτης Τάρταρης σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ Αθηνών. Κατάγεται από την Κόρινθο αλλά μένει στο Ναύπλιο, όταν δεν βρίσκεται στην πρωτεύουσα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2008, όταν πέρασε στη σχολή του, ζει στην Αθήνα. Του αρέσει η Αθήνα και η διαμονή στην φοιτητική εστία. Αλλά θα ήθελε να μην στερείται ούτε εκείνος αλλά ούτε και τα υπόλοιπα 239 παιδιά που μένουν εκεί κάποιες παροχές.
«Θα θέλαμε να έχουμε έναν χώρο άθλησης. Ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ ή ένα χώρο γυμναστηρίου. Αλλά δεν το έχουμε», αναφέρει. «Θα θέλαμε μία οργανωμένη βιβλιοθήκη για να διαβάζουμε τα βιβλία της σχολής και κάποια εξωσχολικά βιβλία. Δεν το έχουμε. Έχουμε ένα μικρό αναγνωστήριο και βολευόμαστε με αυτό. Θα θέλαμε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο αλλά η σχολή έχει γίνει από το 1968, οπότε αυτό είναι αδύνατο».
Στη φοιτητική εστία διαμένουν 240 παιδιά, 154 κορίτσια και 86 αγόρια. Μένουν σε μονόκλινα δωμάτια 8 τμ. Στον περιορισμένο χώρο που έχουν, πάνω στο γραφείο τους, κάποιοι έχουν τοποθετήσει έναν υπολογιστή ή μία τηλεόραση.
Σε αυτό το χώρο, όταν δεν πηγαίνουν στο αναγνωστήριο, οι φοιτητές διαβάζουν για να περάσουν τα μαθήματα της σχολής. Τουαλέτες δεν έχουν. Ούτε ντουζιέρες. Είναι κοινόχρηστες. Εκεί κάνουν το μπάνιο τους.
Πλυντήριο βάζουν στα πλυντήρια που έχει ο κάθε όροφος. Μπαλκόνια δεν έχουν για να απλώσουν τα ρούχα τους. Και γι’ αυτό απλώνουν τα ρούχα τους σε απλώστρες που βρίσκονται στους διαδρόμους των κάθε ορόφων.
«Έχουμε πάρει τα πλυντήρια με χρήματα που μαζεύουμε. Τώρα, έχουμε σαν στόχο να πάρουμε και στεγνωτήρια. Θα δούμε από κει και πέρα τι άλλο θα πάρουμε», αναφέρει στο newsbeast.gr ο διευθυντής της φοιτητικής εστίας, Αντώνης Μουγάτσος που εργάζεται για να μην λείψει τίποτα στα παιδιά που φιλοξενούνται στη Φ.Ε.Α.
Τα παιδιά, όπως παραδέχονται, στον ελεύθερό τους χρόνο, πηγαίνουν στην αίθουσα των υπολογιστών. Παίζουν μπιλιάρδο και πινγκ πονγκ. «Αυτό που θα ήθελα να έχουν τα παιδιά είναι ένας χώρος για να αθλούνται. Είναι βασικό αυτό γιατί είμαστε μέσα στην πόλη και γύρω γύρω δεν υπάρχει τίποτα. Βέβαια, έχουν μια αίθουσα υπολογιστών αλλά από το πρωί μέχρι το βράδυ το να είναι κλεισμένα μέσα σε αυτήν, δεν είναι και ότι καλύτερο», προσθέτει ο κ. Μουγάτσος.
Τα παιδιά τρώνε στο εστιατόριο της εστίας, το οποίο λειτουργεί από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 15:30 και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. «Όποιο παιδί όμως έχει εργαστήρια εκείνη την ώρα, μας ενημερώνει για να του κρατήσουμε το φαγητό», λέει ο κ. Μουγάτσος.
Ο υπόλοιπος χρόνος των παιδιών είναι λίγο πολύ γνωστός. Είναι όπως κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Μόνο που οι φοιτητές που διαμένουν σε εστίες δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν όσα κάνει ένας φοιτητής που νοικιάζει ένα σπίτι σε άλλη πόλη. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούν να μην στερούνται τίποτα.
«Ο σύλλογος των φοιτητών διοργανώνει πολιτιστική εβδομάδα. Εκεί παρουσιάζονται κάποια έργα που ετοιμάζουν τα παιδιά. Γίνεται έκθεση βιβλίου. Γίνονται χοροί και προβολές ταινιών και τα παιδιά συμμετέχουν» συμπληρώνει ο διευθυντής της εστίας.