Συνταγματικές βολές κατά του μνημονίου εξαπολύει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών βγάζοντας… κόκκινη κάρτα για όσα ακούστηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η Τρόικα.
Ο ΔΣΑ, με ανακοίνωσή του, στηλιτεύει τόσο την τακτική των εκπροσώπων της τρόικας, όσο και το περιεχόμενο της ίδιας της δανειακής σύμβασης για την οποία μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων και οργανώσεων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την ακύρωσή της.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο ΔΣΑ , αναφέρει:
«Εμβρόντητο το πανελλήνιο άκουσε την Παρασκευή τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας (για πρώτη φορά ερήμην του αρμοδίου Υπουργού), να κάνει λόγο για αναγκαιότητα άμεσων “αποκρατικοποιήσεων” της τάξεως των 50 δισ. καθ’ υπέρβαση στο πολλαπλάσιο των όσων προβλέπονταν στο με την δική της εποπτεία προϋπολογισμό. Με τίτλους όπως “Πωλείται η Ελλάς” υποδέχτηκαν την είδηση οι εφημερίδες της επόμενης μέρας, αφού κριτήριο για τη συνέχιση της δανειοδότησης είναι η εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Ωστόσο, πρόκειται για το ίδιο “νόμισμα” που λέγεται “μνημόνιο” και “Δανειακή Σύμβαση”, η οποία μας δεσμεύει με μόνη την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, χωρίς να έχει κυρωθεί καν από τη Βουλή. Διότι η απαίτηση σε τέτοια έκταση της αφαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος, δεν θα μπορούσε να ήταν νοητή, αν δεν είχε παραιτηθεί “άνευ όρων και αμετάκλητα” της ασυλίας της, καθώς αν η εκποίηση της δημοσίας περιουσίας δεν γίνει “οικειοθελώς” με πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους, αυτή μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία των δανειστών με τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υπεύθυνα και με επιστημονική τεκμηρίωση από την πρώτη στιγμή, έχει επισημάνει τη συνταγματική ασυνέπεια και τους κινδύνους που ελλοχεύει το μνημόνιο και κυρίως η δανειακή σύμβαση. Διότι, αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί ο νομικός κόσμος και ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας είναι η συνταγματική/πολιτειακή εκτροπή που σημειώθηκε με την προσχώρησή μας στον άγνωστό μας “μηχανισμό στήριξης”. Όταν παρακάμπτονται, στο όνομα της ανάγκης, οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως είναι η Βουλή, που δεν την επιτρέπεται να ελέγχει τις δανειακές συμβάσεις, ενώ παράλληλα εκχωρούνται σε εξωθεσμικούς κρατικές λειτουργίες, αποκτά πραγματικό νόημα η ρήση «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο».
Στις 29 Ιουλίου 2010 ασκήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, αίτηση ακυρώσεως κατά διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εκτέλεση του Μνημονίου, εις τρόπον ώστε να λάβει η Δικαιοσύνη θέση για τα νομικά ζητήματα που ανέκυψαν με τη νέα νομική κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ως γνωστόν η συγκεκριμένη αίτηση εκδικάσθηκε κατόπιν αναβολής στις 23-11-2010 ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ευρεία σύνθεση.
O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με τον πλέον, λοιπόν, επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο, όπως αρμόζει στην ιστορία του και στην αποστολή του, έχει ενημερώσει εγκαίρως για το τι σημαίνει Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση. Δεν καταφύγαμε σε “άναρθρες κραυγές” που αφθονούν στην εποχή μας, αλλά προβήκαμε σε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης νομιμότητας, προκειμένου να αναδειχθεί η συνταγματική εκτροπή, όταν οι περισσότεροι στις ημέρες μας κωφεύουν ή ασχολούνται όλως επιλεκτικά».