Ο Αλέξης Κούγιας, ένας από τους πιο γνωστούς ποινικολόγους στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Στη διάρκεια της 50ετούς καριέρας του, βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων και πολύπλοκων υποθέσεων. Πολλές φορές βρέθηκε με τη μεριά κατηγορουμένων που είχαν ήδη… καταδικαστεί από την κοινή γνώμη, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο δικηγόρος του διαβόλου». Δεν ήταν, όμως, λίγες και οι φορές που εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης αποτελεσματικότητάς του βολιδοσκοπήθηκε από αμφότερες τις πλευρές των διαδίκων.
Ο Ρωχάμης και η δημοσιότητα
Ο Αλέξης Κούγιας υπήρξε συνήγορος του γνωστού για τις περιβόητες αποδράσεις του -με το παρατσούκλι «Πεταλούδας»- Βαγγέλη Ρωχάμη. Οι υποθέσεις του Ρωχάμη, σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του ποινικολόγου, ήταν αυτές που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Σύμφωνα με την αφήγηση του Αλέξη Κούγια, «ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε δραπετεύσει και μαζί με άλλους συνεργούς διέπραξε σειρά ληστειών στην Αθήνα.
Τα βράδια ξόδευαν τα λεφτά που είχαν κλέψει σε μπουζουξίδικα, ενώ κάποια στιγμή απήγαγαν και δύο τραγουδίστριες. Η Αστυνομία τούς εντόπισε στο Λουτράκι». Ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε πολλά έτη κάθειρξης, ο Βαγγέλης Ρωχάμης πήρε τη μικρότερη ποινή, κάτι που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον νεαρό συνήγορό του Αλέξη Κούγια. Τότε έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή» και τον Γιώργο Τράγκα.
Σατανιστές της Παλλήνης: Ένα σκοτεινό κεφάλαιο
Μία ακόμη πολύκροτη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ήταν αυτή των σατανιστών της Παλλήνης. Ο ποινικολόγος υπήρξε ο συνήγορος της 18χρονης Δήμητρας Μαργέτη. Ο Κούγιας εμφάνισε την εντολέα του σαν να ήταν κι εκείνη θύμα των Δημητροκάλη και Κατσούλα. Ο Αλέξης Κούγιας τράβηξε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, όντας σκληρός στην εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, όμως κατάφερε η πελάτισσά του να πάρει τη σαφώς μικρότερη ποινή της τριάδας.
Στις 27 Ιουνίου 1995, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων Κατσούλα, Δημητροκάλη και Μαργέτη και την επιβολή της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής. Πέντε μέρες μετά, στις 1 Ιουλίου, το δικαστήριο καταδίκασε τον Κατσούλα σε δύο φορές ισόβια και κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, τον Δημητροκάλη σε δύο φορές ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξη εννέα ετών και 10 μηνών. Στη Μαργέτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 17 ετών και 4 μηνών για απλή συνέργεια σε καθεμία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου, ενώ της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Αγγελοπούλου και η οικογενειακή διαμάχη
Όπως αναγνωρίζει ο ίδιος, μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις αλλά κι εκείνη που τελικά τον έκανε πλούσιο ήταν η διαμάχη της οικογένειας Αγγελόπουλου. Ο δικηγόρος εκπροσώπησε τον Θόδωρο, τη Γιάννα και τον πατέρα του πρώτου, Παναγιώτη Αγγελόπουλο, απέναντι στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τα παιδιά του.
Η δικαστική διαμάχη της οικογένειας κράτησε 12 χρόνια, ενώ η υπόθεση είχε διεθνή απήχηση, καθώς η οικογένεια είχε περιουσιακά στοιχεία σε διάφορες χώρες του κόσμου. «Για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν τριήμερα» δήλωνε χαρακτηριστικά ο Κούγιας σε συνέντευξή του συμπληρώνοντας πως «ευτυχώς ήμουν ελεύθερος, γιατί σίγουρα θα είχα διαλύσει την οικογένειά μου».
Από τις δίκες Κορκονέα και Λιγνάδη, Πισπιρίγκου
Όταν το 2008 ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας σκότωσε με μία σφαίρα τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, η ομοσπονδία των Ειδικών Φρουρών απευθύνθηκε στον Αλέξη Κούγια για την υπεράσπισή του. Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, κανείς άλλος δεν ήθελε να αναλάβει τον αστυνομικό, ενώ η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζονταν από τις κινητοποιήσεις για τον θάνατο του νεαρού.
Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπισή του και καταδικάστηκε σχεδόν αμέσως στην κοινή γνώμη, ενώ υποστήριζε τη θεωρία του «εξοστρακισμού της σφαίρας». Οι συγκεντρώσεις για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου καταφέρονταν με συνθήμα πλέον και κατά του ίδιου του Κούγια, ο οποίος πάντως θεωρεί το αποτέλεσμα της δίκης μία από τις μεγάλες του ήττες. «Στη δίκη Κορκονέα στην Άμφισσα, οι ένορκοι αγνόησαν τους τακτικούς δικαστές και ο Κορκονέας καταδικάστηκε για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, με πλειοψηφία 4-3».
Ο ποινικολόγος ανέλαβε και την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορήθηκε για τέσσερις βιασμούς. Καταδικάστηκε για δύο από τους τέσσερις με ποινή 10 χρόνων για τον έναν και 5 για τον δεύτερο, κατά συγχώνευση του επιβλήθηκε ποινή 12 ετών. Η μεγάλη επιτυχία του Αλέξη Κούγια ήταν να καταφέρει να δοθεί στον πελάτη του αναστολή μέχρι το Εφετείο και ο σκηνοθέτης, καταβάλλοντας την εγγύση των 30.000 ευρώ, να αφεθεί ελεύθερος. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει συνείδηση αθώου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κούγιας.
Παρά το γεγονός πως η Ρούλα Πισπιρίγκου απευθύνθηκε εξαρχής στον Αλέξη Κούγια, εκείνος δεν είχε πειστεί να αναλάβει την υπόθεσή της. Σύμφωνα με τη δική του εξιστόρηση, είχε πολλές και κρίσιμες υποθέσεις εκείνη την περίοδο και είχε «παρασυρθεί από τα ΜΜΕ» θεωρώντας πως πράγματι η μητέρα από την Πάτρα είχε διαπράξει τους φόνους των τριών παιδιών της. Όπως λέει ο ίδιος, όταν το καλοκαίρι διάβασε τη δικογραφία, αποφάσισε να την αναλάβει.
Παρά το γεγονός πως η κοινή γνώμη έχει καταδικάσει τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ο ίδιος ο Αλέξης Κούγιας επέμενε μέχρι τέλους στην αθωότητά της, παλεύοντας στο δικαστήριο με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να καταδικαστεί χωρίς «αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία». Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η υπόθεση δεν έχει τελειώσει καν και στα δύο σκέλη της στον πρώτο βαθμό, τη θεωρεί μία από τις «ήττες του», καθώς όπως λέει, «αν τελικώς καταδικαστεί σε μία έστω από τις δύο δικες, θα σκεφτώ πολύ αν πρέπει να συνεχίσω την καριέρα μου, γιατί νιώθω ανασφαλής για την κρίση των δικαστηρίων. Είμαι απόλυτος ότι είναι αθώα».
Η δίκη Τοπαλούδη
Σε μία από τις λίγες -προβεβλημμένες- περιπτώσεις που ο Αλέξης Κούγιας βρέθηκε στην πλευρά της πολιτικής αγωγής, εκπροσώπησε την οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη, ενάντια στους δύο νεαρούς από τη Ρόδο που κατηγορήθηκαν για τον ομαδικό βιασμό της και τη δολοφονία της από πρόθεση.
Ύστερα από πολύμηνη δίκη, οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη, Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λουτσάι, καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15 χρόνια έκαστος για τον ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση, δίχως να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Στις δηλώσεις του μετά την καταδίκη τους, ο Αλέξης Κούγιας έδειξε συγκινημένος συμπονώντας ακόμα και τους καταδικασμένους δράστες. «Χαίρομαι που αποκαταστάθηκε η μνήμη της Τοπαλούδη και λυπάμαι που αυτά τα παιδιά θα περάσουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στη φυλακή. Η κοινωνία μας εξελίσσεται τραγικά. Ακούω για κάποιους που μιλούν για θανατικές ποινές, δεν υπάρχει τίποτα απεχθέστερο από τη φυλάκιση».
Η εμπλοκή με τα Τέμπη
Ο διάσημος ποινικολόγος εμφανίστηκε και στην υπόθεση των Τεμπών, στην οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε, «έχω αναλάβει τις δύο οικογένειες από το Καστράκι με τα δίδυμα κοριτσάκια και την ξαδέλφη τους, έχω όμως βολιδοσκοπηθεί να αναλάβω τουλάχιστον άλλους δέκα ανθρώπους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, «η εντολή, την οποία λάβαμε, είναι, εκτός του σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης, να μηνύσουμε και να ενάγουμε τόσο διοικητικά στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train, όσο και τους τυχόν πολιτικούς, οι οποίοι είτε με άμεσο δόλο είτε με ενδεχόμενο δόλο είτε με εγκληματική αμέλεια συνετέλεσαν στο να χαθούν αυτές οι δεκάδες ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν ακόμη περισσότερες, ορισμένες εκ των οποίων με ακρωτηριασμό».
Πάντως, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του, είχε βολιδοσκοπηθεί και από την πλευρά του συλληφθέντος σταθμάρχη.