Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε ότι σεισμοί μεγέθους περίπου 5,1 Ρίχτερ μπορεί να σημειωθούν ξανά στη Σαντορίνη, καθώς η σεισμική ακολουθία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά θα συνεχιστεί για καιρό.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews εξήγησε πως «ο σεισμός μάς δείχνει ότι ως επιστημονική κοινότητα δεν ήμασταν τόσο αφελείς να πιστέψουμε ότι λήγει η ακολουθία επειδή υπήρχαν 2-2,5 ημέρες ησυχίας. Ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα, τραβάνε καιρό, δεν ησυχάζουν εύκολα και ότι αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και μικρο-εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα, δεν πρέπει ο κόσμος να ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Δεν βλέπουμε μόνο τους σεισμογράφους, μετράμε και άλλες ποσότητες. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα σημαντικό χρονικό διάστημα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου χτυπήματος του Εγκέλαδου, είπε ότι «γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα, στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή ή σε κάποιο γειτονικό ρήγμα. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, έγινε και στην Ιταλία πριν κάποια χρόνια. Γι’ αυτό και τα μέτρα παρέμειναν αυστηρά, παρ’ όλο που βλέπαμε τις 2,5 μέρες ησυχίας, γιατί ξέραμε και ξέρουμε ότι δεν έχει λήξει η κατάσταση εκεί. Αλλιώς κανείς δεν θέλει να κλείνει σχολεία, κανείς δεν θέλει να αποκλείει περιοχές. Η ασφάλεια όμως του κόσμου είναι πάνω απ’ όλα».

«Συνέβαινε ήδη μία φορά τη μέρα, δύο φορές τη μέρα, κάποιες φορές και καθόλου. Αν τύχει να συμβεί στο κομμάτι του ρήγματος που είναι πιο κοντά στη Σαντορίνη, οι Σαντορινιοί το νιώθουν. Αν είναι πιο κοντά στην Άνυδρο ή στην Αμοργό, δεν τον νιώθουν οι Σαντορινιοί. Το γράφουν μόνο οι σεισμογράφοι» είπε στη συνέχεια.

Έπειτα σημείωσε πως «το φαινόμενο, επειδή προκαλείται και από αίτια που είναι μαγματικά, δεν μπορεί να εκτονωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε μήνες, παρουσιάζουν παροδικές υφέσεις και εξάρσεις. Μια αντίστοιχη κατάσταση στη Νίσυρο κράτησε 11 μήνες το 2011. Το 1996, έφτασε να δημιουργήσει μέχρι και ρωγμές στην επιφάνεια. Είναι φαινόμενα που κρατάνε πολύ, δηλαδή, κρατάνε μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μικρές αυξήσεις και μικρές υφέσεις. Καταλαβαίνω ότι γινόμαστε δυσάρεστοι. Έχει ένα καλό ότι γενικά δεν κάνει μεγάλους σεισμούς. Αυτό είναι το καλό. Αλλά κρατάει ένα χρονικό διάστημα».