Η γη στη Σαντορίνη συνεχίζει να σείεται καθώς οι σεισμικές δονήσεις δεν έχουν σταματήσει. «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί ως πιθανότητα» τονίζει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το νησί.

Για τη σεισμική ακολουθία μίλησε το πρωί της Κυριακής 9/2 στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας: «Ξέρουμε ακριβώς που είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. και χθες είχαμε σεισμούς 4 Ρίχτερ κτλ. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, έχει και μία προληπτική έννοια».

Σαντορίνη

«Ο κόσμος να ακούει μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις»

«Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είχα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “έκρηξη ηφαίστειου τώρα”.

Γι΄αυτό λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα είναι έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα. Θα είναι μία δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες γιατί έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες θα είναι ανάλογες. Το ηφαίστειο έχει ένα ξεχωριστό φαινόμενο και το παρακολουθούμε ξεχωριστά. υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.