Την ανησυχία τους για το μέλλον του νησιού δεν μπορούν να κρύψουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης ενώ ελπίζουν να τελειώσει ο εφιάλτης των σεισμών και η ζωή τους να γίνει όπως πριν. Καθησυχαστικοί για τυχόν «ξύπνημα» του ηφαιστείου είναι οι επιστήμονες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται με διαφορά μόνο λίγων λεπτών.

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 9/2 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο σημείο είναι πως μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5:00 κατεγράφησαν οκτώ σεισμοί μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ, δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ, μέσα σε πέντε λεπτά.

«Πρέπει οι κάτοικοι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς κάθε 10-15 λεπτά σημειώνονται ασθενείς σεισμικές δονήσεις»

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας, Εύη Νομικού μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εξέλιξη του φαινομένου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει οι κάτοικοι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς κάθε 10-15 λεπτά σημειώνονται ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Όλοι οι επιστήμονες είμαστε στο νησί, τοποθετούμε μηχανήματα παντού, σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο ώστε να έχουμε καλυτέρα δεδομένα και δεδομένα που θα μας δείξουν πώς κινείται αυτή η σεισμική ακολουθία και ποιοι είναι οι μηχανισμοί γένεσης».

«Σύμφωνα με τα δεδομένα όλοι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, υπάρχει διάρρηξη των πετρωμάτων στον υποθαλάσσιο πυθμένα λόγω των τριγμάτων και έχουμε μικρομετακινήσεις που αυτές προκαλούν τους σεισμούς. Θέλουμε να δούμε πώς δημιουργείται η εξάπλωση των σεισμών και να δούμε ακριβώς πού πέφτουν τα επίκεντρων των σεισμικών δονήσεων», υπογράμμισε αρχικά.

Σαντορίνη

«Δεν μπορούμε να ανασύρουμε λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που έχουμε. Είναι φορητοί. Θα τους ανασύρουμε από τον βυθό, θα πάρουμε τα δεδομένα και θα δώσουν δεδομένα μικροσεισμικότητας. Κάποιες ομάδες κάνουν γεωδαιτικές μετρήσεις όχι μόνο στην Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά ώστε να καταλάβουμε την παραμόρφωση όλου του χώρου. Αυτό που έχουμε αποκλείσει είναι ότι αυτή η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει ηφαιστειακή έκρηξη» σημείωσε.

«Θα ξαναγίνει βουτιά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου με ένα ειδικό αυτόνομο όχημα»

Ως γενικότερη επιστημονική γνώση, η κ. Νομικού υπογράμμισε: «Κάτω από τα ηφαίστεια υπάρχει μαγματικός θάλαμος που υπάρχει το διάπυρο υλικό που λέγεται μάγμα. Το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια και όταν είναι στην επιφάνεια ονομάζεται λάβα. Άρα δεν ανεβαίνει η λάβα. Αυτές είναι διαδικασίες που συμβαίνουν στη γη γιατί ο πλανήτης μας είναι ζωντανός οργανισμός. Είμαστε σε μία ιδιαίτερη περιοχή που ρήγματα και ηφαίστεια συνυπάρχουν. Πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την συνύπαρξη».

«Θα ξαναγίνει βουτιά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου με ένα ειδικό αυτόνομο όχημα το οποίο θα καταδυθεί στα 500 μέτρα, θα πάρει δείγμα από αέρια, θα δει την θολερότητα του νερού, θα συγκριθούν τα αποτελέσματα και θα δούμε τι δεδομένα θα προκύψουν. Ό,τι συμβαίνει στην Σαντορίνη συμβαίνει μόνο στην Σαντορίνη», επεσήμανε.

Η κάτοικος Ίου και επιχειρηματίας, Μαρία Δήμου, μίλησε στο MEGA, για την σεισμική ακολουθία και για το εάν υπάρχει ανησυχία.

«Σίγουρα νιώθουμε τους σεισμούς, σίγουρα όχι όσο στην Σαντορίνη. Είμαι φύσει αισιόδοξη και προτιμώ να ακούω τις επίσημες ανακοινώσεις και τους επιστήμονες. Από το νησί έχουν φύγει λίγοι άνθρωποι. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε πανικό, να ακούμε τους ειδικούς», τόνισε.

Ποιες οι επιπτώσεις των συνεχών σεισμικών δονήσεων στην οικονομία της Σαντορίνης