Σε διαδικασία υλοποίησης ενός νέου φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας, στο πλαίσιο αναμόρφωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως προδιαγράφεται στην «Ατζέντα 2030» Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή, το ΠΝ επικεντρώνεται στην παραλαβή των καινούργιων εκπαιδευτικών τορπιλών βαρέως τύπου, με τις πρώτες κανονικές τορπίλες να αναμένεται ότι θα έχουν παραδοθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο ώστε με αυτές θα εξοπλιστούν τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» (Type 214) που με κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν την αξία τους. Θεωρούνται από τα ισχυρά στρατηγικά μας όπλα που μπορεί, κατά τους γνωρίζοντες, να προσφέρουν υπεροχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, η συνεχής εξέλιξη των απειλών στην περιοχή, απαιτεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να προβεί σε κινήσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο και θα εκσυγχρονίζουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά και να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις. Ο εκσυγχρονισμός τους μπορεί να περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συστημάτων προκειμένου να ενσωματωθούν πύραυλοι Κρουζ, οι οποίοι θα επιτρέπουν στα ελληνικά υποβρύχια να πλήξουν στόχους με ακρίβεια προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό, ενώ θα προσθέτουν και τη δυνατότητα αντιμετώπισης ιπτάμενων στόχων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τουρκικός στόλος έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση με τα υποβρύχια κλάσης Reis, που είναι αντίστοιχα με τα ελληνικά «Παπανικολής». Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Reis έχει ήδη ενταχθεί στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και το τρίτο είναι σε διαδικασία εξοπλισμού με νέα συστήματα. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή άλλων τριών υποβρυχίων για λογαριασμό των γειτόνων μας, τα οποία κατασκευάζονται με τη βοήθεια γερμανικής τεχνογνωσίας στο ναυπηγείο του Golcuk.

Αυτό βέβαια αυξάνει την πίεση στην ελληνική πλευρά, καθώς η Τουρκία δεν σταματά εδώ και προχωρά με ταχύτητα στη ναυπήγηση ενός νέου τύπου υποβρυχίων στο πλαίσιο του προγράμματος MILDEN, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τουρκική αμυντική ισχύ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν καθίσταται αναγκαία η άμεση ενίσχυση των ελληνικών υποβρυχίων, ώστε να παραμείνουν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες τουρκικές απειλές.

Παρά λοιπόν τις αναβαθμίσεις και τις βελτιώσεις που γίνονται στα υπάρχοντα υποβρύχια, το Πολεμικό Ναυτικό μας, γνωρίζει πολύ καλά ότι για να διατηρηθεί η υπεροχή του, θα χρειαστεί να προχωρήσει στην απόκτηση νέων, πιο σύγχρονων υποβρυχίων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το Ναυτικό εξετάζει την προμήθεια δύο έως τεσσάρων νέων υποβρυχίων, τα οποία θα ενσωματώνουν τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, που θα προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη επισημάνει σε δημόσιες δηλώσεις του τη σημασία της ένταξης πυραύλων Κρουζ στα νέα πολεμικά συστήματα, τόσο για τις φρεγάτες Belh@rra, όσο και για την επόμενη γενιά υποβρυχίων, τα οποία σχεδιάζεται να παραληφθούν τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Η εγκατάσταση στρατηγικών όπλων σε αυτά τα υποβρύχια θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εκτελεί στρατηγικά πλήγματα, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ισχύ σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την αξιολόγηση των πιο σύγχρονων υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης (AIP) στην αγορά. Υποβρύχια όπως το γαλλικό Scorpène ή η συμβατική έκδοση του Barracuda, το σουηδικό A26 type (Blekinge), καθώς και τα γερμανικά Type 212 είναι στην κορυφή της λίστας των πιθανών επιλογών. Ειδικότερα, το γερμανικό Type 212 των 2.500 τόνων και το ισραηλινό Dolphin θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές επιλογές, καθώς προσφέρουν εξαιρετική τεχνολογία και αυξημένη επιβιωσιμότητα σε δύσκολες συνθήκες. Η επιλογή των κατάλληλων υποβρυχίων θα γίνει πολύ προσεκτικά.