Στις 7 Φεβρουαρίου 1497, οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης, βιβλία, πολυτελή ρούχα και κοσμήματα, επειδή «οδηγούν στην αμαρτία», κάτι που έμεινε στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).

Πίσω από αυτήν τη μαζική καταστροφή βρισκόταν ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ένας δομινικανός μοναχός και φλογερός ιεροκήρυκας που είχε καταφέρει να κυριεύσει τη Φλωρεντία με το όραμά του για μια αυστηρή, θεοκρατική κοινωνία. Ο Σαβοναρόλα κατήγγειλε τη διαφθορά της Εκκλησίας, κατακεραύνωνε την πολυτέλεια και την κοσμική απόλαυση και υποστήριζε πως η πόλη έπρεπε να καθαρθεί από κάθε στοιχείο που παρέσερνε τους ανθρώπους στην αμαρτία. Οι οπαδοί του, οι αποκαλούμενοι «piagnoni» (κλαψιάρηδες), περιφέρονταν στις γειτονιές, συγκεντρώνοντας αντικείμενα που θεωρούνταν σύμβολα ηθικής διαφθοράς.

Ανάμεσα στα λάφυρα που ρίχτηκαν στις φλόγες βρίσκονταν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, μουσικά όργανα και βιβλία – ακόμα και έργα του Δάντη και του Βοκάκιου. Φημολογείται ότι κάηκαν και πίνακες του ίδιου του Μποτιτσέλι, ο οποίος φαίνεται να είχε επηρεαστεί από το κήρυγμα του Σαβοναρόλα. Ήταν μια στιγμή που η τέχνη δεν θεωρήθηκε πια έκφραση του ωραίου και του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά πειρασμός που έπρεπε να εξαγνιστεί.

Για λίγο καιρό, ο Σαβοναρόλα φάνηκε να θριαμβεύει. Όμως, το φανατισμένο του όραμα σύντομα στράφηκε εναντίον του. Το 1498, λιγότερο από έναν χρόνο μετά τη «Πυρά της Ματαιοδοξίας», συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε ως αιρετικός στην ίδια πόλη που είχε καταφέρει να υποτάξει στις φλογερές ομιλίες του.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1497: Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης, βιβλία, καθρέφτες, μουσικά όργανα και πολυτελή αντικείμενα, θεωρώντας ότι οδηγούν στην αμαρτία. Η μαζική αυτή καταστροφή, γνωστή ως η «Πυρά της Ματαιοδοξίας» (Falò delle Vanità), αποτελεί μία από τις πιο ακραίες εκδηλώσεις θρησκευτικού φανατισμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Σαβοναρόλα κατά της διαφθοράς και της «ηθικής παρακμής» της Αναγέννησης.

1828: Ο Ιωάννης Δομπόλλης (ή Δόμπολης), έμπορος και εθνικός ευεργέτης, διορίζεται ταμίας της Ελλάδος από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, καθώς επιθυμούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανιδιοτελώς στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η συμβολή του στη χρηματοδότηση και στήριξη της ελληνικής παιδείας θα παραμείνει σημαντική, ενώ υπήρξε ένας από τους πρώτους δωρητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1898: Στα πλαίσια της υπόθεσης Ντρέιφους, ο Εμίλ Ζολά προσάγεται σε δίκη για δυσφήμιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ».

1904: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει στο επιχειρηματικό κέντρο της Βαλτιμόρης. Η φωτιά, που έμεινε γνωστή στην ιστορία και ως η μεγάλη πυρκαγιά της Βαλτιμόρης, η μεγαλύτερη μετά το 1871 στο Σικάγο, καταστρέφει ογδόντα οικοδομικά τετράγωνα, περίπου 2.600 κτήρια και κατασβήνεται 30 ώρες αργότερα.

1956: Ο Πετράκης Γιάλλουρος, 18χρονος μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών. Ως σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων, ο Γιάλλουρος συμμετείχε ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο θάνατός του τον καθιστά τον πρώτο μαθητή νεκρό του αγώνα, συμβολίζοντας τη θυσία της κυπριακής νεολαίας στην αντίσταση κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

1963: Παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σαρώνει την παραλία του Αιγίου μέχρι βάθους 300 μέτρων από την ακτή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη τεράστιοι όγκοι νερού και πάγου κατέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας πλημμύρες.

1990: Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης αποφασίζει να τερματίσει το μονοπώλιο της εξουσίας, το οποίο διατηρούσε επί 73 χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για πολυκομματικές εκλογές. Η απόφαση αυτή αποτελεί κομβικό σημείο στη διαδικασία κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 1991. Υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οι μεταρρυθμίσεις «γκλάσνοστ» (διαφάνεια) και «περεστρόικα» (ανασυγκρότηση) επιταχύνουν την αποδυνάμωση του σοβιετικού συστήματος, σηματοδοτώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

1992: Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σηματοδοτώντας μια νέα φάση οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη υπογράφει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς. Η ιστορική αυτή συμφωνία θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και τη βαθύτερη ενοποίηση των κρατών-μελών.

2004: Οι Βρετανοί μουσικόφιλοι αναδεικνύουν το «We Will Rock You» των Queen ως τον κορυφαίο ροκ ύμνος όλων των εποχών.

2008: O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης), εκλέγεται νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης, Ευσταθίου.

Γεννήσεις

1812 – Κάρολος Ντίκενς, άγγλος συγγραφέας, ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της βικτωριανής εποχής, γνωστός για έργα όπως «Μεγάλες Προσδοκίες» και «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

1885 – Σίνκλερ Λιούις, αμερικανός συγγραφέας, ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1930), γνωστός για τη σάτιρα της αμερικανικής κοινωνίας

1977 – Δημήτρης Παπανικολάου, έλληνας καλαθοσφαιριστής, μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ με σημαντική καριέρα σε συλλογικό επίπεδο

1978 – Άστον Κούτσερ, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από σειρές και ταινίες όπως «That ’70s Show» και «The Butterfly Effect»

1989 – Νικ Καλάθης, έλληνας καλαθοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους πλέι μέικερ της γενιάς του, με διακρίσεις σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο

Θάνατοι

1885 – Γιατάρο Ιβαζάκι, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi, μιας από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές βιομηχανικές αυτοκρατορίες

1894 – Αντόλφ Σαξ, βέλγος κατασκευαστής μουσικών οργάνων, εφευρέτης του σαξόφωνου, που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης μουσικής

1942 – Ντοράντο Πιέτρι, ιταλός αθλητής, γνωστός για τον δραματικό τερματισμό του στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1908. Μπήκε πρώτος στο στάδιο, αλλά καταρρεύσε επανειλημμένα από εξάντληση. Οι κριτές τον βοήθησαν να φτάσει στη γραμμή τερματισμού, γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό του. Παρότι έχασε το χρυσό, η βασίλισσα Αλεξάνδρα τού απένειμε τιμητικό κύπελλο, κάνοντάς τον θρύλο του αθλητισμού.

2017 – Λουκιανός Κηλαηδόνης, έλληνας τραγουδοποιός, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής, γνωστός για τις διαχρονικές του επιτυχίες και το περίφημο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη»

Γιορτάζουν

Παρθένιος, Παρθενία