Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 25 Ιανουαρίου γιορτάζουν:

Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία
Μαργαρίτα, Ρίτα, Μαργαρίτης

Ποιος γιορτάζει αύριο:

Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:

Γρηγορίου του Θεολόγου, Αγίας Μαργαρίτας Οσιομάρτυρος

Ποιος ήταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (329-390 μ.Χ.), γνωστός και ως Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της παγκόσμιας χριστιανικής θεολογίας. Ήταν ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, και αναγνωρίζεται ως μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στην Αριανζό, κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία), σε μια ευσεβή οικογένεια. Ο πατέρας του, επίσης Γρηγόριος, ήταν επίσκοπος Ναζιανζού. Ο Άγιος Γρηγόριος σπούδασε σε διακεκριμένα εκπαιδευτικά κέντρα της εποχής, όπως στην Καισάρεια, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Μέγα Βασίλειο.

Αν και αρχικά ήθελε να ζήσει ως ασκητής, χειροτονήθηκε ιερέας από τον πατέρα του και αργότερα επίσκοπος. Έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.) σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία αντιμετώπισε έντονες θεολογικές διαμάχες, ιδιαίτερα με τους αιρετικούς Αρειανούς.

Ο Γρηγόριος είναι γνωστός για τη συμβολή του στη διατύπωση και την υπεράσπιση της διδασκαλίας για την Αγία Τριάδα. Οι πέντε Θεολογικοί Λόγοι του είναι αριστουργήματα της χριστιανικής θεολογίας και ρητορικής, όπου ανέλυσε τη φύση του Θεού, τη σχέση των Τριών Προσώπων της Τριάδας και τη θεότητα του Ιησού Χριστού.

Το έργο του ήταν θεμελιώδες για την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (381 μ.Χ.) και την οριστική καταδίκη του Αρειανισμού.

Παρά τη μεγάλη του προσφορά, αποσύρθηκε από την πατριαρχική θέση λόγω των εσωτερικών εκκλησιαστικών διαμαχών. Πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια του στη Ναζιανζό, ασχολούμενος με την προσευχή, τη συγγραφή και τη φροντίδα της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ανακηρύχθηκε «Θεολόγος» για την ακρίβεια και το βάθος της θεολογίας του, ένας τίτλος που αποδόθηκε μόνο σε αυτόν και τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου (και στις 30 Ιανουαρίου μαζί με τους Τρεις Ιεράρχες).

Το έργο και η σκέψη του παραμένουν πηγή έμπνευσης για τη χριστιανική θεολογία και πνευματικότητα.

Ακούστε το Απολυτίκιο

Εορτολόγιο Ιανουαρίου