Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 4 Δεκεμβρίου γιορτάζουν:
Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα
Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα
Ποιος γιορτάζει αύριο:
Διογένης, Σάββας, Σαβούλα
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:
Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς, Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας
Ποια ήταν η Αγία Βαρβάρα
Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς είναι μία από τις πιο γνωστές και τιμώμενες αγίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε για την πίστη της στον Χριστό. Η μνήμη της εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου.
Η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε στη Νικομήδεια (στη σημερινή Τουρκία) ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, στην Ηλιούπολη της Συρίας. Ήταν κόρη ενός πλούσιου και φανατικού ειδωλολάτρη, του Διόσκουρου. Ο πατέρας της ήταν υπερπροστατευτικός και για να την προφυλάξει από τον έξω κόσμο, την έκλεισε σε έναν πύργο.
Μέσα στην απομόνωσή της, η Βαρβάρα αναζήτησε την αλήθεια και, μέσω της μελέτης και της προσευχής, γνώρισε τον χριστιανισμό. Βαπτίστηκε κρυφά και αφιέρωσε τη ζωή της στον Χριστό.
Όταν ο πατέρας της ανακάλυψε τη μεταστροφή της στον χριστιανισμό, εξοργίστηκε και προσπάθησε να την πείσει να απαρνηθεί την πίστη της. Εκείνη όμως παρέμεινε ακλόνητη. Ο Διόσκουρος την παρέδωσε στις ρωμαϊκές αρχές, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Παρά τα μαρτύρια, η Αγία Βαρβάρα παρέμεινε πιστή και τελικά εκτελέστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα, ο οποίος την αποκεφάλισε.
Σύμφωνα με την παράδοση, αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό της, ο Διόσκουρος χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε, τιμωρούμενος για τη θηριωδία του.
Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα:
- Των πυροβολητών, λόγω της συσχέτισης με τον κεραυνό που χτύπησε τον πατέρα της.
- Των ανθρώπων που εργάζονται με εκρηκτικά και επικίνδυνα υλικά.
- Των αρρώστων, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από ευλογιά ή λοιμώδεις ασθένειες.
Στις εικόνες, η Αγία Βαρβάρα συνήθως κρατά:
- Έναν σταυρό.
- Ένα δισκοπότηρο, σύμβολο της πίστης της.
- Τον πύργο όπου φυλακίστηκε.
Η μνήμη της συνοδεύεται από παραδόσεις και έθιμα σε διάφορες περιοχές, όπως η παρασκευή «Βαρβάρας», ενός γλυκού από σιτάρι, σύμβολο ζωής και μνήμης των νεκρών.