Σαν σήμερα, το 1908, ανοίγει τις πόρτες του το Παρθεναγωγείο Βόλου, ένα εκπαιδευτικό εγχείρημα που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα για τη θέση και την εκπαίδευση της γυναίκας στην Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου το σχολείο ήταν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των αγοριών, το Παρθεναγωγείο προσέφερε για πρώτη φορά ένα σύστημα μάθησης αποκλειστικά για κορίτσια. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο διευθυντής του, Αλέξανδρος Δελμούζος, υπήρξε μία από τις πιο ρηξικέλευθες φιγούρες της εποχής, αφού συνδύαζε τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικές ιδέες που πολλοί θεωρούσαν επικίνδυνες.

Ο Δελμούζος ήταν δημοτικιστής και σοσιαλιστής, ένθερμος υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, κάτι που τον έφερε σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο της εποχής. Στο Παρθεναγωγείο Βόλου επιχείρησε να εισαγάγει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη χρήση της ζωντανής γλώσσας, μακριά από τη δασκαλίστικη καθαρεύουσα. Αυτή η προσέγγιση προκάλεσε αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι κατηγόρησαν το σχολείο για επικίνδυνη προπαγάνδα και «διαφθορά των ηθών». Το ζήτημα πήρε μάλιστα τέτοιες διαστάσεις, που οδήγησε σε δικαστική διαμάχη, γνωστή ως «Δίκη του Ναυπλίου» το 1914.

Η ίδρυση του Παρθεναγωγείου Βόλου δεν αποτέλεσε μόνο εκπαιδευτική καινοτομία. Αντιπροσώπευε το πνεύμα της αλλαγής και της διεκδίκησης περισσότερων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, σε μια Ελλάδα που μόλις άρχιζε να αφήνει πίσω της τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μέσα από τα μαθήματα στο Παρθεναγωγείο, τα κορίτσια του Βόλου έπαιρναν στα χέρια τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν μόρφωση, κάτι που σήμερα ακούγεται δεδομένο, και, κατά συνέπεια, να αναζητήσουν έναν ρόλο στην κοινωνία που μέχρι τότε τους ήταν απαγορευμένος.

Η πρωτοπορία του Παρθεναγωγείου και το εκπαιδευτικό έργο του Δελμούζου άφησαν ισχυρό αποτύπωμα. Η ιστορία του δεν αποτελεί απλώς μια «ανάλαφρη» αναφορά στην εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά μια υπενθύμιση του πόσο βαθιά ριζωμένες ήταν οι πατριαρχικές αντιλήψεις και οι έμφυλες διακρίσεις την εποχή εκείνη. Το να προωθήσεις την ισότιμη εκπαίδευση για τις γυναίκες σήμαινε ότι έπρεπε να σπάσεις στερεότυπα που θεωρούσαν τη γυναίκα κατώτερη και την εκπαίδευσή της περιττή, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο κοινωνικές προκαταλήψεις αλλά και θεσμική αντίσταση. Ο αγώνας του Δελμούζου και η επιμονή του να φέρει νέες ιδέες στην ελληνική κοινωνία άνοιξαν τον δρόμο για μελλοντικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας τον πρωτοπόρο της παιδαγωγικής σκέψης σε μια περίοδο που ακόμη και το δικαίωμα στη μόρφωση θεωρούνταν προνόμιο για λίγους.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

680: Στη Μάχη της Καρμπάλα, 30.000 στρατιώτες του χαλίφη Γιαζίντ περικυκλώνουν τον Σιίτη ιμάμη, Χουσαίν Μπιν Αλί, τον οποίο υπερασπίζονται 72 φίλοι και τα δύο παιδιά του. Ο ιμάμης αποκεφαλίζεται με διαταγή του χαλίφη, ο οποίος δεν του συγχωρεί τη γοητεία που ασκεί στα πλήθη. Η μουσουλμανική αίρεση των σιιτών γιορτάζει κάθε χρόνο την «Ασουράχ», τιμώντας τον αδικοσκοτωμένο ιμάμη της, ενώ η Καρμπάλα, που βρίσκεται στο Ιράκ, είναι ιερή πόλη για τους σιίτες.

1862: Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική «Τριανδρία», αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο.

1874: Στη βρετανική κατοχή περνούν τα νησιά Φίτζι.

1908: Αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή, διότι μόνο αγόρια, ως επί το πλείστον, μπορούσαν να πάνε σχολείο. Διευθυντής του Παρθεναγωγείου είναι ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος,

1935: Καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα. Επικεφαλής αναλαμβάνουν οι στρατηγοί Παπάγος, Ρέππας και Οικονόμου, «εγκέφαλος» ο Γεώργιος Κονδύλης, θύμα ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης.

Άουσβιτς

1944: Εξολοθρεύονται 800 τσιγγανόπουλα από τους Ναζί στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Σε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Ολοκαυτώματος, οι Ναζί προχώρησαν στη μαζική εξόντωση περίπου 800 Ρομά παιδιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Τα παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας κάτω των 14 ετών, θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων, μια στυγερή πράξη που έμεινε γνωστή ως «Η Νύχτα των Ρομά». Το συμβάν αυτό ήταν μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ρομά, γνωστής ως Ποράιμος, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία περίπου 500.000 ανθρώπων.

1964: Εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.

1970: Τα Νησιά Φίτζι αποκτούν την ανεξαρτησία τους, μετά από 96 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

1975: Για δεύτερη φορά παντρεύονται η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, σε ερημική τοποθεσία στη Μποτσουάνα. Χωρίζουν για δεύτερη φορά τον επόμενο χρόνο.

1993: Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ αναρριχάται στην εξουσία για 3η φορά στην ιστορία της χώρας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3% και 111 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνασπισμός 2,94%% και καμία έδρα.

Γεννήσεις

Φερνάντο Σάντος

1813 – Τζουζέπε Βέρντι, ιταλός συνθέτης. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της όπερας, με έργα όπως η «Τραβιάτα», ο «Ριγκολέτο» και ο «Ναμπούκο».

1930 – Χάρολντ Πίντερ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, φημίζεται για τα έργα του με έντονο υπαρξιακό χαρακτήρα και αινιγματικούς διαλόγους, όπως το «The Birthday Party» και το «The Homecoming».

1954 – Φερνάντο Σάντος, πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου. Γνωστός για τη θητεία του στην Εθνική Ελλάδας, την οποία οδήγησε σε επιτυχίες όπως η πρόκριση στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, καθώς και για την κατάκτηση του Euro 2016 με την Εθνική Πορτογαλίας.

Θάνατοι

1831 – Γεώργιος Π. Μαυρομιχάλης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφόνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια.

1951 – Γεώργιος Βλάχος, έλληνας λόγιος και δημοσιογράφος. Ιδρυτής της εφημερίδας «Καθημερινή» το 1919, διακρίθηκε για το καυστικό του ύφος και τη συντηρητική του γραμμή

1963 – Εντίθ Πιάφ, Γαλλίδα τραγουδίστρια. To “Μικρή Σπουργίτι” της γαλλικής μουσικής σκηνής, η φωνή της οποίας με κομμάτια όπως το θρυλικό “La Vie en Rose” και το “Non, Je Ne Regrette Rien” άγγιξε εκατομμύρια ψυχές και έγινε σύμβολο του πάθους και της τραγικότητας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)
Παγκόσμια Ημέρα Πίκλμπολ
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σήμερα γιορτάζουν

Ευλάμπιος, Ευλαμπία