Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε όλη τη Θεσσαλία, και οι πληγές που άφησε παραμένουν ακόμα ανοικτές. Ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας είναι 17 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές που έπληξαν την οικονομία ολόκληρης της περιοχής.
Το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου 2023, ο δήμος Λαρισαίων εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους κατοίκους για τη σοβαρότητα της κατάστασης που είχε δημιουργήσει η τις προηγούμενες ημέρες: «Λόγω της εξαιρετικά αυξημένης ροής του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, είναι απαραίτητο να εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του ποταμού, από την κοίτη του έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα, από τη γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως τον Βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας», έλεγε η ανακοίνωση.
Όπως θυμίζει το larissanet.gr, μέσα σε λίγες ώρες, η περιοχή μετατράπηκε σε θάλασσα, και τις επόμενες ημέρες η Λάρισα θα αντιμετώπιζε πρωτόγνωρες προκλήσεις από τα καιρικά φαινόμενα.
Πολλές συνοικίες πλημμύρισαν, ενώ το κέντρο της πόλης σώθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες στο ανάχωμα της Σανδράκη. Όλα ξεκίνησαν στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν οι πρώτες ζημιές καταγράφηκαν στα παράλια του νομού.
Η κακοκαιρία Daniel πρωτοχτύπησε τα παράλια του δήμου Αγιάς την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου με σφοδρές βροχοπτώσεις. Σύντομα, οι βροχές έπληξαν τα χωριά των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ, φτάνοντας αργότερα στα προάστια της Λάρισας. Οι πρώτες πλημμύρες σημειώθηκαν στις περιοχές του Νιαβή και της οδού Βόλου. Τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, άρχισαν να καταφθάνουν εικόνες με βάρκες που μετέφεραν ανθρώπους από πλημμυρισμένα σπίτια.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πλημμύρες σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς τα νερά από τα βουνά των Τρικάλων και της Καρδίτσας διοχετεύθηκαν στον Πηνειό ποταμό, ο οποίος διέρχεται μέσα από τη Λάρισα. Η δημοτική αρχή αντέδρασε, ενεργοποιώντας την πλημμυρική ζώνη στην Αγία Μαρίνα το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου. Λίγες ώρες μετά, τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στις συνοικίες.
Το βράδυ, στη συνοικία του Αγίου Θωμά, το νερό άρχισε να αναβλύζει από τα φρεάτια. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους τοποθετώντας σακιά με άμμο στις εισόδους, ενώ άλλοι κατέφυγαν σε συγγενείς. Η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δραματική, και τα γυμναστήρια της πόλης άνοιξαν για να φιλοξενήσουν πλημμυροπαθείς από τη Λάρισα και τη Θεσσαλία.
Την επόμενη μέρα, πολλές συνοικίες της Λάρισας παρέμεναν πλημμυρισμένες. Στον Άγιο Θωμά, η Ιωαννίνων έκλεισε λόγω των νερών, και η οδός Λαγού μετατράπηκε σε λίμνη. Στη Νέα Σμύρνη, η κατάσταση ήταν παρόμοια, ενώ στα Ταμπάκικα οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σπρώξουν τα νερά πίσω στον Πηνειό.
Η πιο δραματική κατάσταση καταγράφηκε στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, όπου τα νερά κάλυψαν τα πάντα. Από το απόγευμα της Παρασκευής έως το βράδυ της Κυριακής, οι διασώστες απεγκλώβιζαν πολίτες από τα διαμερίσματα, ενώ βαριά μηχανήματα βοηθούσαν στην ασφαλή μεταφορά πολιτών στη Γιάννουλη.
Η μεγάλη μάχη δόθηκε στην οδό Σανδράκη, όπου οι δημοτικές υπηρεσίες πάλευαν να κρατήσουν το ανάχωμα, αποτρέποντας τα νερά από το να πλημμυρίσουν τη συνοικία του Ιπποκράτη και να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.
Το συντονιστικό κέντρο στήθηκε στο Φυτώριο, όπου οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής δούλευαν με αγωνία. Από την Παρασκευή, οι πλημμύρες είχαν κατακλύσει τις περιοχές κοντά στον Ιπποκράτη, με τα νερά να αρχίζουν να διαβρώνουν το ανάχωμα. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του Ιπποκράτη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς υπήρχε κίνδυνος να σπάσει το ανάχωμα.
Με αδιάκοπη δουλειά των συνεργείων, τη Δευτέρα ο δήμος ανακοίνωσε ότι το ρήγμα στο ανάχωμα είχε κλείσει, αποσοβώντας τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μέσα σε πέντε ημέρες, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η πλημμυρική ζώνη στην Αγία Μαρίνα έως τη διάσωση του Ιπποκράτη, η Λάρισα πέρασε δύσκολες ώρες. Σε συνοικίες όπως ο Άγιος Θωμάς και οι Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις ζημιές.
Ωστόσο, αυτές οι μέρες ανέδειξαν το πνεύμα αλληλεγγύης των Λαρισαίων, με πολλούς εθελοντές να συμμετέχουν στην προστασία της πόλης, γεμίζοντας σακιά με άμμο για τις ανάγκες των κατοίκων. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο πρόσφερε επίσης βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, αποδεικνύοντας ότι η Λάρισα άντεξε, παρά τις πληγές της.