Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, η Αττική συγκλονίστηκε από έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ο σεισμός αυτός, γνωστός ως ο σεισμός της Πάρνηθας, άφησε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και βαθιές πληγές στην κοινωνία και την οικονομία.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:56 το απόγευμα και είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας. Παρά το σχετικά μέτριο μέγεθός του, η εγγύτητα του επίκεντρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνέβαλε στην πρόκληση εκτεταμένων ζημιών.

Πολλά κτίρια στην Αθήνα, στις βόρειες και δυτικές συνοικίες της, καθώς και στις γύρω περιοχές υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν ολοκληρωτικά (δείτε φωτογραφίες του newsbeast από το σεισμό εδώ). Συνολικά, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, 143 άνθρωποι πέθαναν ενώ πάνω από 700 ήταν οι τραυματίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στις περιοχές του Μενιδίου, των Αχαρνών, της Νέας Φιλαδέλφειας, του Κηφισού, του Περιστερίου και της Ελευσίνας, όπου κατέρρευσαν πολυκατοικίες, εργοστάσια και άλλα κτίρια. Μία από τις πιο τραγικές στιγμές ήταν η κατάρρευση του εργοστασίου Ρικομέξ στο Μενίδι, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι.

Χιλιάδες διασώστες, πυροσβέστες και εθελοντές συνέβαλαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανασύροντας επιζώντες από τα συντρίμμια και η πολιτεία κινητοποιήθηκε για την παροχή προσωρινής στέγης στους πληγέντες και για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν εκτιμήθηκαν σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών και η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών διήρκησε αρκετά χρόνια.

Η τραγωδία του 1999 οδήγησε στην ενίσχυση των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα κτίρια που ανεγέρθηκαν μετά τον σεισμό να είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε σεισμικές δονήσεις. Επιπλέον, ενισχύθηκε η κουλτούρα της πρόληψης και της ετοιμότητας, με εκπαιδευτικά προγράμματα για τον σεισμό να γίνονται πιο συχνά και πιο συστηματικά.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1813: Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1833: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Ανιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1888: Η Ίντιθ Ελέονορ ΜακΛεν είναι το πρώτο μωρό που μπαίνει σε θερμοκοιτίδα.

1912: Οι κάτοικοι της Σάμου, υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, κηρύσσουν επανάσταση, επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδος.

1936: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά ιδρύεται η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) «δια την διαπαιδαγώγησιν, μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν του κοινού», που ήταν ο πρόδρομος της ΕΡΤ.

1960: Ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

1964: Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει το λαϊκό του ορατόριο με τίτλο «Άξιον Εστί» (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), χαρακτηρίζοντάς τον «αυθάδη και προσβλητικό για τον λαό εξοστρακισμό της ελληνικής λαϊκής μουσικής». Παράλληλα, δηλώνει ότι το έργο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1978: Αμερικανοί επιστήμονες παράγουν ινσουλίνη στο εργαστήριο.

1996: Ο αμερικανός ράπερ Τούπακ Σακούρ, πυροβολείται αρκετές φορές στο Λας Βέγκας, ενώ βρίσκεται σε μία μαύρη BMW, φεύγοντας από έναν αγώνα πυγμαχίας. Πέθανε σε νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.

1999: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες, χιλιάδες άστεγους και ζημιές σε χιλιάδες κτήρια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στις νοτιοδυτικές παρυφές της Πάρνηθας, σε περιοχή που δεν είχε δώσει σεισμούς τα τελευταία 200 χρόνια και γι’ αυτό εθεωρείτο, όπως και η υπόλοιπη Αττική, χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας.

Γεννήσεις

1909 – Ελία Καζάν, έλληνας σκηνοθέτης

1959 – Θαλής Τσιριμώκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1827 – Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα

2003 – Αρτέμης Μάτσας, έλληνας ηθοποιός

2015 – Βούλα Ζουμπουλάκη, ελληνίδα ηθοποιός

2017 – Μπέμπα Μπλανς, ελληνίδα τραγουδίστρια

Γιορτές

Κασσιανή, Σώζων

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα για Καθαρό Αέρα και Γαλάζιους Ουρανούς
Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Μυική Δυστροφία τύπου Ντισέν