Από νωρίς σήμερα το πρωί, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ριχτεί στη μάχη για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο δίκτυο.

Χθες καταβλήθηκαν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών όπου ήταν δυνατό, αλλά η προτεραιότητα δόθηκε στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Παράλληλα, η διατήρηση της λειτουργίας του δικτύου ήταν επίσης πρωταρχικός στόχος.

Σύμφωνα με πηγές από τις δύο εταιρείες, αυτό επετεύχθη σε ικανοποιητικό βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούσαν. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, τα συνεργεία θα συνεχίσουν σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή αυτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

Υπάρχει πάντως η αισιοδοξία ότι δεν θα απαιτηθεί υπερβολικά μεγάλος χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλα τα νοικοκυριά
και τις επιχειρήσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.

Για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας, το σύστημα μεταφοράς ενέργειας (υπερυψηλής τάσης) βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ να ανοιγοκλείνουν διακόπτες για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής.

Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε ότι οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική έχουν επηρεάσει σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης.

Ο Διαχειριστής παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου περνούν γραμμές μεταφοράς, με στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

Η λειτουργία του συστήματος διασφαλίζεται μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομής των μονάδων παραγωγής, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Από τον ΑΔΜΗΕ τονίζεται ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Τα συνεργεία παραμένουν σε επιφυλακή στις περιοχές των εστιών φωτιάς για άμεση επέμβαση. Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών στη μέση τάση, δηλαδή σε κολόνες και δίκτυα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό, μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου μέσης τάσης, που αποτελεί τον βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει όπου υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Παράλληλα, έχει αρχίσει η επιθεώρηση του δικτύου χαμηλής τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, οι πυρκαγιές έθεσαν εκτός λειτουργίας 120 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 5.000 πελάτες.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω της
εξέλιξης του φαινομένου, ενώ ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου, το οποίο ηλεκτροδοτήθηκε με γεννήτριες.

Τέλος, χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνο, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Αττικής για να ενημερωθούν σχετικά με τον συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο.