Η Αττική ζει σήμερα τον πύρινο εφιάλτη και ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος, αναλύει τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, που εκτός από τα μποφόρ περιλαμβάνουν και την ανομβρία, η οποία προκαλεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων σημείωσε στην ΕΡΤ πως «είναι το φαινόμενο κατά το οποίο όταν η βλάστηση καίγεται ούσα ξερή, παράγει καύτρα η οποία με τον άνεμο μεταφέρεται και οδηγεί σε μια νέα εστία. Αυτό μπορεί να επιταχύνει πάρα πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται μια δασική πυρκαγιά, ενώ μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους στο έδαφος».

«Με τους ανέμους και σήμερα ενισχυμένους και με τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά, ακόμη και με μέτριας έντασης άνεμο, διευκολύνεται πάρα πολύ στο να εξαπλώνεται γρήγορα, στο να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία και ταυτόχρονα να δημιουργεί καύτρες και να οδηγεί τελικά στο να έχουμε χαοτικές κηλιδώσεις», είπε ο πυρομετεωρολόγος.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει και ελπίζω ότι γίνεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι να αναλύσουμε τακτικά τη φωτιά, για να εντοπιστούν τα χρονικά και χωρικά παράθυρα, πού και πότε δηλαδή μπορούν με ασφάλεια και αποδοτικότητα να περιορίσουν τη φωτιά. Το παρακολουθούμε ήδη από το ξεκίνημα της άνοιξης και έχουμε ήδη αναρτήσει κάποια δελτία σε σχέση με το έλλειμμα εδαφικής υγρασίας», είπε ο Θεόδωρος Γιάνναρος.

Και σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των κηλιδώσεων: «Στη συνημμένη εικόνα (πηγή: ERT NEWS) βλέπουμε σε μικρογραφία τον μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.

‼️ Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας τον ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».

🔥 Στη συνημμένη εικόνα (πηγή: ERT NEWS) βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση…

Posted by Theodore M. Giannaros on Sunday, August 11, 2024